Izvor: eKapija+ | Utorak, 01.09.2020.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje kampanja prerade šećerne repe - Iz kompanije Sunoko očekuju natprosečne rezultate

(Foto: Sunoko)
Kompanija Sunoko počinje kampanju prerade šećerne repe u Proizvodnom centru Vrbas, a očekuje se da u toku kampanje bude proizvedeno oko 250.000 tona šećera. U ovogodišnjoj kampanji, sve tri Sunokove šećerane – u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, radiće u optimalnom kapacitetu, a kako poručuju iz kompanije, očekuje se i više nego dobra sezona i pored svih izazova, posebno u toku setve i prvom delu vegetacije.

- Ove godine, uprkos okolnostima tokom marta i aprila, posejano je između 36.000 i 37.000 ha šećerne repe, a tokom same kampanje prerade repe očekujemo natprosečne rezultate. Dobrom organizacijom i edukacijama koje je sprovodio tim našeg sirovinskog sektora pod okriljem Istraživačko-razvojnog centra Sunoko koji je u osnivanju, uspeli smo da zajedno sa našim proizvođačima unapredimo pre svega zaštitu od bolesti lista koja je ove godine daleko efikasnija u odnosu na ranije godine - izjavio je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Govoreći o uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe, istakao je da su oni za 2021. godinu i pored izazova na tržištu šećera, povoljniji u odnosu na ugovor za 2020. godinu.

- Želimo da pružimo punu podršku poljoprivrednim proizvođačima da se što pre opredele za ovu proizvodnju i na vreme započnu sve aktivnosti vezane za uspešnu proizvodnju šećerne repe. Ponuđenim uslovima stimulišemo najbolje proizvođače da na vreme planiraju proizvodnju i pristupe analizama zemljišta, đubrenju i osnovnoj obradi zemljišta, jer će samo na taj način i očekivani prinosi biti veći. Osnovna cena od 34 EUR po toni plative repe sa bonusom za proizvođače koji ostvaruju natprosečnu digestiju, ostaju nepromenjeni u odnosu na ugovor iz 2020. Dodatak u odnosu na prethodni ugovor je bonus u visini polovine vrednosti preuzetog semena za zasnivanje ugovorene proizvodnje - dodao je Košutić.

Dodatno, kompanija Sunoko aktivno radi na digitalizaciji procesa, te ove godine u Proizvodnom centru Kovačica testira i aplikaciju E-otpremnica koja će omogućiti potpunu digitalizaciju dokumentacije u procesu dopremanja šećerne repe. Na taj način, najveći proizvođač šećera u Srbiji spremno će dočekati period u kojem će, kako je i najavljeno od strane države, zakonska regulativa omogućiti punopravno korišćenje elektronskih dokumenata.

Kompanija Sunoko, članica MK Group, sa svoja tri proizvodna centra najefikasniji je proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi sa godišnjim izvozom od 150.000 tona. Izvozna tržišta su najvećim delom zemlje u regionu, imajući u vidu cilj kompanije da ostvari lidersku poziciju na Balkanu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.