NavMenu

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije pokrenulo ustavnu inicijativu za ukidanje uredbe o eko-taksi

Izvor: eKapija Ponedeljak, 31.08.2020. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: xtock/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije podnelo je inicijativu Ustavnom sudu za ukidanje uredbe o eko-taksi, jer kako navode smatraju da je ova uredba u postojećem obliku instrument za uvođenje parafiskalnog nameta koji neravnomerno u proizvoljno tereti obveznike, pri čemu se "njegovo uvođenje u poreski sistem pravda plemenitim ciljem zaštite životne sredine".

- Preduzetnicima, privrednicima i udruženjima je u doba najveće krize nametnut još jedan parafiksalni namet u vidu Uredbe o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada (Sl. glasnik RS br. 86/2019 i 89/2019), takozvana eko taksa. Zahtevamo da se Eko taksa u sadašnjem formatu ukine - navode iz ovog udruženja.

Dodaju i da svaki budući namet namenjen ekologiji treba da bude usklađen sa ostalim zakonima i da se predvidi nezavisno kontrolno telo sačinjeno od predstavnika ekoloških organizacija koje će kontrolisati da se sredstva namenjena za ekologiju troše isključivo namenski, jer to sada nije slučaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.