NavMenu

Od 2006. godina otvara se laboratorija u MUP Srbije vredna 2.4 miliona evra

Izvor: Novosti Sreda, 09.11.2005. 08:29
Komentari
Podeli

Nova DNK laboratorija u MUP Srbije, za koju je Evropska agencija za rekonstrukciju izdvojila 2.400.000 evra, počeće sa radom početkom 2006. godine. U okviru ove laboratorije, srednjeg kapaciteta, godišnje će moći da se obradi 5.000 uzoraka. Novina je i svojevrsna baza DNK profila, koja će moći da se razmenjuje sa podacima svetske policije.


Ovi genetski profili, kada se ukaže potreba, putem internet mreže mogu da se pošalju u laboratoriju neke od stranih policija. Upoređivanjem će vrlo brzo i gotovo stopostotno moći da se potvrdi nečija krivica ili, pak, eliminiše pogrešan trag.


Otvaranjem laboratorije srednjeg nivoa u Kriminalističko-tehničkom centru MUP Srbije predstavljaće kvalitetno poboljšanje kriminalističke tehnike u domenu ispitivanja tragova biološkog porekla i povećaće efikasnost kriminalističke službe - u otkrivanju počinilaca . Takođe, novom laboratorijom biće uspostavljeni i neophodni uslovi za razmenu podataka iz DNK analiza sa policijama Evrope. Pored velikog značaja za policiju, biće vrlo korisna i za pravosudne organe.


Prostor za DNK laboratoriju je obezbeđen i ona će se nalaziti iza zgrade centrale MUP Srbije, u lameli C u Ulici Kneza Miloša 101. Predviđeno je da bude na dva nivoa, ukupne površine 500 kvadratnih metara.

To će biti takozvani sistem "čistih soba", gde će biti kontrolisan pristup. Sistem "čistih soba", inače, označava klasifikovani prostor, nalik operacionoj sali gde je broj čestica limitiran. Za "čiste sobe" je obezbeđen prvi nivo od 400 kvadrata. Na drugom nivou biće kancelarije saradnika za obradu podataka i teorijski rad.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.