NavMenu

Za reč "Srbija" u imenu firme potrebna dozvola države i uplata takse od pola miliona dinara

Izvor: B92 Nedelja, 30.08.2020. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Da biste imenu svoje firme dodali i reč "Srbija" moraćete da tražite dozvolu države. I da odrešite kesu.

Zakonom o privrednim društvima, naime, propisano je da poslovno ime privrednog društva može da sadrži i naziv Republike Srbije.

Takođe, može da sadrži i naziv njene teritorijalne jedinice i autonomne pokrajine,a sve ovo se odnosi i na nazive na stranom jeziku, kao i na njihove pridevske oblike.

Ali, postoje i uslovi koje treba ispuniti.

Prilikom podnošenja zahteva za dobijanje prethodne saglasnosti za unošenje reči "Srbija" u poslovno ime privrednog društva plaća se taksa od 320 dinara, a nakon što vlada donese to rešenje, a pre uručenja, plaća se taksa od 529.300 dinara.

Privredena društva kao motiv za unošenje reči "Srbija" navode nameru da se na taj način jasno pozicioniraju na tržištu i budu lako prepoznatljivi od strane potrošača, klijenata i poslovnih partnera.

Obrazloženje je često i pozicioniranje u okviru određene grupacije kojoj pripadaju, a koja posluje u više zemalja, kao i da njihovo uspešno poslovanje doprinosi prepoznatljivosti Republike Srbije kao povoljne lokacije za investiranje i poslovanje, navode iz ministarstva.

Iz Ministarstva privrede napominju i da je prethodna saglasnost za unošenje reči "Srbija" u poslovno ime privrednog društva koju je društvo jednom steklo trajna i da se ne obnavlja sve dok privredno društvo postoji, odnosno dok je kao takvo registrovano u Agenciji za privredne registre.

Ministarstvo ukazuje na to da kada je reč o proizvodima, to nije u njihovoj nadležnosti, već se treba obratiti Zavodu za intelektualnu svojinu, ukoliko je reč o proizvodima koji nose oznaku geografskog porekla.
Šta je sve potrebno, osim pola miliona

Uz Zahtev je potrebno dostaviti:

- Izvod iz Registra privrednih subjekata za privredno društvo (Podatke iz ovog dokumenata pribavlja organ po službenoj dužnosti, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama. U tom slučaju potrebno je da stranka uz zahtev dostavi izjavu da će sama prikupiti i dostaviti taj dokument.

- Poslovni izveštaj poslednje poslovne godine privrednog društva

- Finansijski plan za tekuću godinu privrednog društva

- Izveštaj o bonitetu privrednog društva, izdat od ovlašćenog pravnog lica (Agencija za privredne registre)

- Mišljenje Privredne komore Srbije o dobijanju prethodne saglasnosti da poslovno ime privrednog društva sadrži naziv "Srbija"

- Odluku nadležnog organa privrednog društva o unošenju naziva "Srbijaˮ u poslovno ime društva

- Punomoćje ako se zahtev podnosi preko ovlašćenog punomoćnika

- Dokaz o uplaćenoj taksi za postupanje po zahtevu dostaviti uz zahtev.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.