Izvor: eKapija | Petak, 28.08.2020.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pravo na žig "Čuvarkuća" dobilo 75 domaćih proizvoda

Ilustracija (Foto: Unsplash/Fikri Rasyid)
Pravo na korišćenje žiga "Čuvarkuća", u okviru projekta Privredne komore Srbije (PKS) "Stvarano u Srbiji", kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobilo je 75 proizvoda. "Čuvarkuću" je dobilo - 19 proizvoda "Ukusi moga kraja" kompanije Merkator S, 15 Nektarovih, 14 Mlekare Šabac, 10 kompanije Vital, šest proizvoda kompanije Esensa, pet firme Vrtlari, četiri Mlekare Granice, kao i Zanatsko lager pivo Mala barka i Voćna rakija od šljive, proizvođača SIL 3, Žitište.

Odluku je, na prvoj sednici, doneo Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga "Čuvarkuća" u kome su stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i zaštite životne sredine, saopštila je PKS.

- Već od sledeće sedmice žig ’Čuvarkuća’ može se očekivati na ovim prvim proizvodima koji su dobili pravo da ga koriste, a još dodatnih 150 čeka odluke tehničke komisije i Saveta. Očekujemo da će već početkom jeseni oko 250 domaćih proizvoda nositi ovu oznaku - istakao je Mihailo Vesović, predsednik Saveta i direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

Čuvarkuća je garant proizvođačima i potrošačima i dokaz da je više od 80% vrednosti proizvoda stvoreno u Srbiji. Na ovaj način podižemo ukupnu snagu privrede, dajemo podsticaj ne samo velikim, nego i malim preduzećima koja su u dobavljačkom lancu, ali i izlaze samostalno na tržište. Sa Čuvarkućom domaći brend biće ojačan i dodatno istaknut, rekao je Vesović.

- Želimo da žig "Čuvarkuća" stoji na najboljim proizvodima koje Srbija može da ponudi - naglasio je član Saveta Saša Veljković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ističe da su prijavljeni odlični proizvodi, da Savet nije imao lak zadatak, ali i da nije bilo lako aplicirati, jer je potrebno ispuniti visoke ekološke i tehnološke kriterijume, kao i standarde kvaliteta.

Projekat "Stvarano u Srbiji" i žig "Čuvarkuća" imaju cilj da podrže domaće proizvode i proizvođače i unaprede svest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda. Ovaj strateški projekat usmeren je na jačanje ekonomije Srbije, povećanje zaposlenosti i investicija, unapređenja konkurentnosti i imidža domaćih kompanija, kao i spoljnotrgovinskog bilansa.

Predstavnici kompanija čiji su proizvodi među prvima nosioci prava na kolektivni žig ne kriju zadovoljstvo i ističu da će "Čuvarkuća" biti potvrda da Srbija ima vrhunske proizvode koji su rame uz rame sa inostranom konkurencijom.

Projekat "Stvarano u Srbiji", kao strateški projekat podrške domaćim proizvodima i proizvođačima, startovao je polovinom juna, a svi privrednici koji proizvode u Srbiji i imaju kvalitetne proizvode domaćeg porekla mogu aplicirati za dobijanje žiga. Pravo korišćenja "Čuvarkuće" dobija se na tri godine, sa mogućnošću resertifikacije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.