Izvor: Reč naroda | Petak, 28.08.2020.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Žagubici će preko GIS sistema pčelarstvo moći da pokaže pun potencijal

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Opština Žagubica uz finansijsku podršku EUPRO realizuje projekat "Promocija lokalnih pčelara, kulturne baštine i prirodnih lepota Opštine Žagubica kroz GIS". Partner u programu je Vlada Srbije, a cilj programa je razvijanje i unapređenje geografskog informacionog sistema, praćenje modernih trendova i promocija baštine, prirodnih lepota i lokalnih pčelara.

Osnovna ideja projekta zasnovana na jedinstvenoj bazi podataka je unapređenje kvaliteta života. To treba da stvori bolje uslove za planiranje lokalnog razvoja i raspolaganje resursima.

- Geoinformacioni sistemi u sebi će nositi podatke o vodovodu, kanalizaciji, kasnije i o elektromreži i između ostalog, o pčelarima. Opština Žagubica je prepoznala da je ovaj kraj bogat pčelarima i zato je cilj da se predstavi Homoljski med kao potencijal ovog kraja. Preko GIS sistema pčelarstvo će moći da pokaže pun potencijal - kaže Vuk Stefanović iz geodetskog biroa Gaus, koji je na javnom konkursu izabran za realizaciju.

Sistem nije zatvorenog tipa, što znači da će u budućnosti moći da se dograđuje i razvija u zavisnosti od potreba opštine.

Projekat "Promocija lokalnih pčelara, kulturne baštine i prirodnih lepota Opštine Žagubica kroz GIS" realizuje se već neko vreme. Snimaju se i unose podaci o vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, pčelinjacima i trenutno popisuju kulturni spomenici na području žagubičke opštine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.