NavMenu

Lukašenko vratio zlatne rezerve iz inostranstva

Izvor: Sputnik Petak, 28.08.2020. 10:23
Komentari
Podeli
(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je bila strateški ispravna ranije doneta odluka da se iz inostranstva u zemlju vrate sve zlatne rezerve.

- Bravo za Nacionalnu banku i vladu. Pre tri meseca sam dao zadatak da se sve zlatne i devizne rezerve vrate u zemlju, posebno zlato. U zemlju je vraćeno sve do poslednjeg grama zlata - rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je istakao da zemlja ima dovoljno rezervi da održi kurs nacionalne valute na prihvatljivom nivou, a pohvalio je Nacionalnu baku i Savet ministara, koji još nisu "stvarno" počeli da koriste zlatne rezerve, prenosi Sputnjik.

Lukašenko smatra da upravo zbog toga nema katastrofalne situacije sa kursom nacionalne valute. Istovremeno je priznao da u "pojedinim menjačnicama u zemlji nekad može nedostajati novca u gotovini" i dao je nalog Nacionalnoj banci da ispravi tu situaciju.


Prema podacima Nacionalne banke Belorusije, početkom 2020. godine zlatne rezerve zemlje su iznosile 42,2 tone. Prvog januara ukupne zlatne i devizne rezerve zemlje iznosile su 9,39 mlrd USD, a 1. avgusta iznose 8,86 milijardi.

Kako su objasnili iz Nacionalne banke, zlatne rezerve su plemeniti metali u obliku zlatnih poluga. Njima upravlja banka i deo su Državnog fonda plemenitih metala Belorusije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.