NavMenu

Za projektovanje i izgradnju autoputa Vukosavlje-Brčko već stiglo 40 prijava

Izvor: RTRS Petak, 28.08.2020. 09:39
Komentari
Podeli
(Foto: Akhmad Dody Firmansyah1/shutterstock)
Na javni poziv za finansiranje projektovanja i izgradnju autoputa koji bi Banjaluku i Republiku Srpsku, povezao sa Beogradom, već je stiglo oko 40 prijava.

Ovaj poziv za dеonicu Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-Rača, dužine 70 kilometara, pre desetak dana raspisalo je preduzeće Autoputevi Republike Srpske, izjavio je gostujući u programu Radija Republike Srpske, direktor Autoputeva Dušan Topić.

On je istakao da izgradnja mosta na Savi kod Gradiške teče planiranom dinamikom kao i dеonica autoputa kod Doboja prema koridoru 5C.

- Prvi put Preduzeće Autoputevi Republike Srpske raspisalo je tender koji obuhvata finansiranje, projektovanje i izgradnju autoputa koji bi Republiku Srpsku povezao sa Beogradom. Vrednost radova procenjena je na 1,35 mlrd KM (blizu 700 mil EUR - prim. eKapije) - izjavio je Topić.

On ističe da se prijavilo desetak velikih građevinskih kompanija koje su u stanju da samostalno obave ovaj posao. Prijavilo se i nekoliko domaćih firmi i banaka, a svi bi trebalo da se udruže.

Topić veruje da će biti dovoljno zainteresovanih kompanija i da će krajnja cena ovog projekta biti realna. Ovaj autoput podeljen je na tri deonice.

Govoreći o planu parcelacije, Topić je rekao da je na deonici Vukosavlje-Brčko bilo primedbi meštana, koje su u međuvremenu rešene.


- Na deonici Brčko-Bijeljine do Rače nije bilo spornih pitanja, s obzirom na to da je preduzeće Autoputevi Republike Srpske radilo plan parcelacije, a Grad Bijeljina prostorni plan - kazao je Topić.

Govoreći o izgradnji mosta na Savi u Gradišci, Topić je rekao da radovi teku planiranom dinamikom i da je u toku postavljanje čelične konstrukcije.

On očekuje da će do kraja naredne godine ovaj most biti završen.

- Završetak mosta uslovljen je nastavkom radova na izgradnji vezne saobraćajnice u Hrvatskoj, za šta je u toku tender za izbor izvođača. Gotovo polovina posla završena je i na prvoj fazi koridora 5C kroz Republiku Srpsku na petlji Јohovac-Rudanka - naglasio je Topić za Radio Republike Srpske.

Topić kaže da je u toku tender za drugu fazu ove trase duge šest kilometara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.