NavMenu

Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.08.2020. 16:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: d13/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Forum (Das Forum) – Selekcija Naslovna strana
Marcus Vetter — Nemačka - Švajcarska — 2019 — 115'


U vreme rasprostranjenog populizma i sve većeg nepoverenja u elite, režiser Marcus Vetter prati 81-godišnjeg osnivača kontroverznog Svetskog ekonomskog foruma tokom dve godine, dok radi na ostvarenju svoje misije: poboljšanje stanja u svetu . Kada Klaus Švab napiše pismo klimatskoj aktivistkinji Greti Tunberg nakon njenog pojavljivanja na Svetskom ekonomskom forumu 2019, započinje dijalog između generacija koji daje nadu.

XY Čelzi (XY CHELSEA) – Selekcija I kao Integritet
Tim Travers Hawkins — VB — 2019 — 92'


XY Čelsi prati Čelsi Mening u trenutku kada izlazi iz zatvora posle sedam godina i započinje novi život, dok se istovremeno suočava sa dalekosežnim posledicama svoje prošlosti – istorijskim odavanjem poverljivih informacija koje je dovelo do njene zatvorske kazne, nenamerno stečenom slavom koju je stekla kao jedan od najozloglašenijih uzbunjivača na svetu, i prolazi tranziciju u ženu kakvu je oduvek znala da jeste.

Trejler XY Čelzi:



Kretanja obližnje planine – Međunarodna takmičarska selekcija
Sebastian Brameshuber — Austrija-Francuska — 2019


Daleko od trke za tehnološkim inovacijama, kartelne konspirativnosti u industriji auto-delova i zloslutnoj interakciji marketinga i nivoa emisija, u podnožju rudnika Ercberg u Štajerskoj (centralna zapadna Austrija) može se naći sektor automobilskog tržišta koje još uvek nije tako otuđeno. Nigerijski imigrant u Austriji Klif kupuje stare automobile kako bi ih rastavio i rasporedio njihove delove u oronulom skladištu u šumi pokraj auto-puta, pre nego što ih preuredi i uputi u svoju bivšu domovinu.

Trejler Kretanja obližnje planine:


Zaklinjem se – Srpski takmičarski program
Nikola Dragović, Milutin Petrović — Srbija — 2020


Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti.

Krabi, 2562 – Selekcija Meteori
Ben Rivers, Anocha Suwichakornpong — Tajland-VB — 2019 — 93'


Krabi, 2562 istražuje pejzaž i priče zajednice Krabi u regiji Južni Tajland. Kao glavnu turističku destinaciju na Tajlandu, autori žele da uhvate grad u ovom specifičnom trenutku kada dolazi do kolizije praistorije, novije prošlosti i savremenog sveta, što ponekad bude nelagodno.

Više informacija o satnicama i lokacijama možete pronaći na sajtu: https://www.beldocs.rs/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.