NavMenu

Željka Jurakić, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine - Novim zakonima do veće efikasnosti

Izvor: EKOlist Ponedeljak, 08.03.2010. 13:39
Komentari
Podeli

Željka JurakićŽeljka Jurakić

U pripremi je nova Nacionalna strategija upravljanja otpadom koja će precizirati broj regionalnih deponija. Nacrtom je predviđeno da to bude 26. Trenutno je u izgradnji šest deponija koje treba da budu regionalne, a neke od njih su u završnoj fazi prirpeme dokumentacije.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u avgustu prošle godine Zakon o Fondu za zaštitu životne sredine. Koje to najznačajnije novine donosi ovaj Zakon, pitali smo direktorku Fonda za zaštitu životne sredine Srbije Željka Jurakić.

- Ovo je zakon koji je zaokružio paket zakona iz oblasti zaštite životne sredine koji je usvojen u maju i uredio je poslovanje Fonda, dao mu je novu poziciju upravo u skladu sa novim poslovima koje su mu doneli i novi zakoni. Najznačajnije je da je Fond dobio mogućnost samostalnog vođenja projekata, precizirani su oblici sredstava koje Fond dodeljuje, uneta su neka nova ovlašćenja i ono što je važno - Fond je dobio mogućnost da ulaže u opremu i objekte kojima upravlja u ime Republike Srbije.

Kako se ostvaruju prihodi fonda?

- Prihodi Fonda se ostvaruju po osnovu naknada za zagađenje životne sredine koje su propisane Zakonom o zaštiti životne sredine. Takođe, nakon usvajanja novih zakona prošle godine, Fond je dobio prihode po osnovu Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, te Zakona o održivom korišćenju ribljeg fonda. Nacrt Zakona o vodama takođe je predvideo naknadu koja će biti prihod Fonda.

Fond je prošle godine izdvojio značajna sredstva za finansiranje raznih projekata. Koliko su oni doprineli promeni postojećeg stanja životne sredine u Srbiji?

- Fond je u prošloj godini za akciju Očistimo Srbiju izdvojio 500 miliona dinara koja su bila usmerena na projektke uklanjanja divljih deponija. Akcija je bila široko podržana od lokalnih samouprava, kompanija i nevladinog sektora. Posebno nam je drago da su se svi prepoznali u ovome i našli svoje mesto u akciji. Komunalno uređenje je svakako dobilo jednu drugačiju dimenziju kroz ovakvu akciju. Možda se ne možemo odmah govoriti o promeni stanja životne sredine, ali o promeni načina razmišljanja i, u dobrom delu, načina ponašanja, svakako možemo. To je za nas dobra vest i motivacija za nastavak akcije sa novim aktivnostima.

Dokle se stiglo sa upravljenjem otpadom?

- U pripremi je nova Nacionalna strategija upravljanja otpadom koja će precizirati broj regionalnih deponija. Nacrtom je predviđeno da to bude 26. Trenutno je u izgradnji šest deponija koje treba da budu regionalne, a neke od njih su u završnoj fazi prirpeme dokumentacije. Sredstva za njihovu izgradnju obezbeđuju se iz sredstava Fonda za zaštitu životne sredine, stranih fondova, banaka kao i iz sopstvenih sredstava lokalnih samouprava. Raspoloživa sredstva će svakako diktirati dinamiku realizacije ovih i novih projekata, ali Srbija će svoje upravljanje otpadom rešiti na regionalnom principu.

Šta će biti sa "eko dinarom" u lokalnim samoupravama?

- Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine definisana je obaveza formiranja budžetski fondova za životnu sredinu na nivou lokalnih samouprava i Autonomne Pokrajine. Na njih se slivaju svi prihodi predviđeni zakonom kao i sredstva koje oni u svojim budžetima predvide za životnu sredinu. Lokalne samouprave i AP su u obavezi da donesu programe zaštite životne sredine na koje saglasnost daje Ministarstvo životne sredine i tek tada kreću u realizaciju programa sa sredstvima koja sakupe u svojim fondovima. Ovo su strogo namenska sredstva i za drugo sem za aktivnosi predviđene programom ne mogu se trošiti.

Ko su korisnici fonda

- Korisnici fonda mogu biti sva pravna i fizička lica koja imaju sedište na teritroiji Republike Srbije.

Prošle godine je Fond realizovao konkurs za sufinansiranje projekata NVO. Koliko ste zadovoljni sadržajem ponuđenih projektih ideja i gde vi vidite ulogu ekoloških nevladinih organizacija u procesu zaštite i unapređenja životne sredine u Srbiji?

- Nevladin sektor je oduvek imao značajnu ulogu u oblasti zaštite životne sredine a ne retko je bio i glavni pokretač aktivnosti u ovoj oblasti. Konkurs je bio zaista dobro ispraćen od strane zainteresovanih i mi smo bili u teškoj situaciji da opredelimo sredstva koja smo namenili po ovom konkursu. Izveštaji stižu ovih dana, projekti su realizovani i mi sabiramo cifre i utiske. Uskoro pripremamo novi konkurs za nevladin sektor.

Šta će biti prioriteti Fonda za zaštitu životne sredine u ovoj godini?

- Fond u potpunosti prati politiku ministarstva, a fokus i ove godine je upravljanje otpadom – sanacije deponija, komunalno opremanje ali i izgradnja reciklažnih dvorišta i podizanje kapaciteta u eko industriji kroz naše kreditne linije koje će se realizovati u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, poslovnim bankama i drugim finansijskim institucijama koje pokažu interes. Pored ovih oblasti i dalje se bavimo zaštitom kvaliteta vazduha, vode, očuvanjem biodiverziteta i slično.

Ekološka poruka našim čitaocima?

- Od nas, kao pojedinaca, sve zavisi. Ukoliko nismo spremni da menjamo navike i živimo u skladu za prirodom, ne mogu nam pomoći nikakve institucije i organizacije. Moramo da se menjamo i menjamo ljude oko sebe.

(Poziv na pretplatu: tekst je preuzt iz časopisa "EKOlist")

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.