Izvor: Balkan Green Energy News | Četvrtak, 27.08.2020.| 08:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD planira da odobri zajam do 5 mil EUR za unapređenje energetske efikasnosti u 40 stambenih zgrada u Nišu

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da odobri zajam u iznosu do 5 mil EUR za unapređenje energetske efikasnosti u 40 stambenih zgrada u Nišu koje su povezane na sistem daljinskog grejanja.

Planirane mere za unapređenje energetske efikasnosti u višespratnicama u Nišu uključuju postavljanje izolacije i ugradnju termostatskih ventila i merača potrošnje toplotne energije kako bi se poboljšao učinak već uvedenog sistema naplate grejanja prema potrošnji.

Datum kada bi zajam trebalo da bude odobren je 2. decembar ove godine, navodi se na sajtu EBRD.

Budući da stambene zgrade imaju značajan udeo u potrošnji energije za grejanje, ovaj projekat će pomoći da se smanje štetne emisije i potrošnja energije u Nišu, prenosi Balkan Green Energy News.

Projekat će doprineti zelenoj tranziciji jer će se kroz smanjenje potrošnje energije smanjiti uticaj na životnu sredinu, a očekivani nivo uštede energije će biti utvrđen tokom due diligence analize.

Projekat će sprovoditi Javno preduzeće Toplana Niš, koje je jedini snabdevač toplotnom energijom u gradu. Niš je treći grad po veličini u Srbiji i ima 261.000 stanovnika, podseća EBRD.


EBRD pomaže zemljama Zapadnog Balkan da dekarbonizuju sisteme daljinskog grejanja i hlađenja

EBRD takođe pomaže zemljama regiona da unaprede energetsku efikasnost putem dekarbonizacije sistema daljinskog grejanja i hlađenja. Preko svog Fonda za sisteme daljinske energetike iz obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu, banka finansira uvođenje obnovljivih izvora energije u ove sisteme.

Bojan Bogdanović, menadžer Fonda, kaže da je fokus na razvoju i implementaciji solarno-termalnih projekata, toplotnih pumpi, geotermalne energije, otpadne toplote, biogasa i energije mora, jezera i reka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.