NavMenu

IPARD: Veliko interesovanje za ruralni turizam

Izvor: Tanjug Sreda, 26.08.2020. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Predrag Lukic/shutterstock.com)Ilustracija
Ugostitelji koji žele da unaprede svoju turističku ponudu ili tek započnu bavljenje tom delatnošću u ruralnim područjima Srbije, mogu da dobiju IPARD podsticaje, a rok za podnošenje zahteva na javnom pozivu je do 1. oktobra.

Podnošenje zahteva je u toku, a za ovu meru vlada veliko interesovanje, rečeno je Tanjugu u Upravi za agrarna plaćanja.

Korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u iznosu od najmanje 5.000 EUR, a najviše 300.000 EUR po zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost investicije.

U pitanju je dugo očekivani prvi Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koji je raspisan u junu ove godine.

Javni poziv je raspisan u okviru IPARD Mere 7 koja je instrument pretpristupne pomoći EU usmeren na diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstva i razvoj poslovanja ulaganjem u investicione aktivnosti koje za cilj imaju razvoj ruralnog turizma i ostvarivanje prihoda poljoprivrednih gazdinstava od nepoljoprivrednih delatnosti.

To se odnosi na izgradnju smeštajnih kapaciteta, pratećih sadržaja i nabavku celokupne opreme potrebne za pružanje usluga u sektoru turizma, odnosno ugostiteljstva.

IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu do 65% vrednosti prihvatljivih troškova investicije, umanjenom za iznos poreza na dodatu vrednost.

Za taj poziv opredeljen je veći iznos od prethodno planiranog, tako da će korisnicima IPARD Mere 7 biti na raspolaganju 20 mil EUR javne podrške ili oko 2,3 milijarde dinara.

Uprava za agrarna plaćanja kažu da je u Srbiji do sada sprovedeno osam IPARD javnih poziva, a realizovan je i isplaćen ukupno 181 IPARD projekat u iznosu od oko 8,9 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.