Izvor: Danas | Ponedeljak, 08.03.2010.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novac od kazni ostaje opštinama - u Novom Sadu formiran gradski Savet za bezbednost saobraćaja

(Foto: b)

U Novom Sadu formiran je prvi gradski Savet za bezbednost saobraćaja, koji će, između ostalog, odlučivati o tome kako će se trošiti novac od naplaćenih kazni.

Novi Zakon o saobraćaju predviđa formiranje saveta na nivou lokalnih samouprava, koji će se baviti bezbednošću saobraćaja, a po ovom zakonu 30% sredstava od naplaćenih kazni ostaje lokalnim samoupravama. One su u obavezi da polovinu tog novca ulože u obnovu puteva, a na opštinama je da odrede šta će sa drugom polovinom. U tim odlukama, ključnu ulogu trebalo bi da imaju Saveti za bezbednost saobraćaja formirani na lokalnom nivou.

U savet su izabrani: Aleksandar Jevđenović iz Zavoda za urbanizam, Srboslav Bubota iz Zavoda za izgradnju grada, Radivoj Pavlov i Dušan Karakanović iz Uprave za saobraćaj, Zorica Urošević iz Gradske inspekcije, Zoran Alimpić iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Dragan Jovanović sa Fakulteta tehničkih nauka i Siniša Bubnjević, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, koji će biti i predsednik Saveta. Savet će donositi predloge i zaključke pošto ima savetodavnu funkciju, a gradska vlast doneće konačnu odluku o načinu trošenja prikupljenih sredstava.

Savet za bezbednost saobraćaja će veliku pažnju posvetiti preventivnom i obrazovnom delovanju, kako bi se učenici osnovnih i srednjih škola, kao budući učesnici u saobraćaju, upoznali sa pravima i obavezama. Osim toga, Savet će rešavati i sva ključna pitanja u gradskom saobraćaju, kao što je otežano snabdevanje objekata zbog zabrane zaustavljanja vozila na kolovozu, ali i rad osiguravajućih društava, auto škola i firmi koje obavljaju tehnički pregled vozila.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.