NavMenu

Birokratija se "šegači" sa investitorima - "Comico oil" prilično daleko od rafinerije u Smederevu

Izvor: Blic Nedelja, 07.03.2010. 12:21
Komentari
Podeli

Investicija nekoliko stotina miliona evra u rafineriju nafte i zapošljavanje više stotina radnika u Smederevu moraće da pričeka još nekoliko meseci. Posao s "Comico oil" se prolongira jer je Plan detaljne regulacije uradila Opština Smederevo, a to je bio posao Ministarstva za prostorno planiranje, pa se sve vraća na početak.

Industrijska zona i nova luka u Smederevu - mesto predviđeno za rafineriju "Comico oil" je ćerka kompanije "Comico overseas" sa sedištem u Amsterdamu, čiji su akcionari "Basic Equipment", američki proizvođač opreme za rafinerije, "Global gas", vodeći snabdevač istočne obale SAD naftnim derivatima, i banka "Brian Merry and co" iz Njujorka. "Comico" je s gradonačelnikom Smedereva krajem 2008. godine potpisao memorandum o gradnji rafinerije ulaganjem 250 mil USD u naredne tri godine. Blagoslov je dao i premijer Mirko Cvetković. Da bi se memorandum ostvario, bilo je potrebno da "Comico" dobije zemljište od opštine, energetsku dozvolu od Ministarstva energetike i da se usvoji Plan detaljne regulacije. Nijedan od ova tri posla nije obavljen, najviše "zahvaljujući" državnim organima.

Glavni razlog za novo kašnjenje je sada Plan detaljne regulacije, gde su zabrljali Opština Smederevo i Ministarstvo prostornog planiranja. Opština sprema Plan mesecima ali je pre desetak dana gradonačelnik Predrag Umičević saopštio da će sve preuzeti Vlada. U Ministarstvu kažu da će za desetak dana Vlada odobriti izradu Plana, tri meseca će trajati njegovo pisanje, rad na ekološkoj studiji, javna rasprava... Plan će reći pod kojim uslovima sme da se gradi neki objekat, pa i rafinerija. Tek posle toga investitor može da traži lokacijske i druge dozvole.

To znači da je Opština radila na Planu iako je od septembra i usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji to bio posao Ministarstva. Stvar postaje apsurdnija kada na pitanje zašto ranije nisu reagovali u Ministarstvu, čiji je šef Oliver Dulić, objašnjavaju da su bili u kontaktu s Opštinom i posle donošenja novog Zakona ali im se lokalna samouprava obratila zvanično tek posle Nove godine. U Opštini nemaju objašnjenje kako je nastao previd i da li će neko odgovarati, a gradonačelnik je u inostranstvu. Nadležni u Ministarstvu navode da su opštinari prikupili potrebne saglasnosti i da će sve biti iskorišćeno, međutim, u Direkciji za izgradnju u Smederevu, koja je radila na Planu, kažu da ih niko s republičkog nivoa nije kontaktirao.

Peripetije oko Plana samo su nastavak dosadašnjih dešavanja oko davanja zemljišta u zakup i odobravanja energetske dozvole. "Comico" je prošle godine predao dokumenta, a u Ministarstvu energetike, gde je šef Petar Škundrić, kažu da su tražili dopunu dokumentacije, ali ne i šta konkretno nedostaje. Nebojša Ristić, savetnik direktora u "Comico", navodi da im za dobijanje dozvole nedostaje baš dokument koji se upravo radi. Međutim, Zakon o energetici kaže da se dozvola može izdati i bez odobrenja za gradnju i bez vlasništva nad zemljom. Posle toga nameću se dva pitanja – da li Ministarstvo štiti ruski "Gaspom njeft", kupca NIS-a, jer bi im nova rafinerija bila konkurencija i da li "Comico" može da potvrdi ozbiljnost svojih namera.

Svađe koče davanje zemlje

Opštinski tender za zakup zemljišta raspisan je pola godina posle memoranduma, ali onda nije bilo većine u lokalnoj skupštini za usvajanje ponude "Comico". Koalicija "Za bolje Smederevo" izašla je iz vladajuće većine, a njen lider Milan Lukić protivi se rafineriji zbog ekologije. Isti razlog za osporavanje odluke ima i opozicija, pre svega DSS, koji insistira na referendumu. DS, iz čijih redova je i gradonačelnik, podržava gradnju rafinerije. Strana firma je objavila da će poštovati evropske ekološke propise ako su stroži od srpskih ili domaće ako je obratno. Ako se do 21. marta ne oformi nova skupštinska većina, biće uvedene privremene mere.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 07.03.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.