Izvor: Energetski portal | Utorak, 25.08.2020.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Engleskoj se otvara prva fabrika za odvajanje plemenitih metala iz e-otpada pomoću bakterija

Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)
Ujedinjeno Kraljevstvo, doskorašnja članica Evropske unije, moglo bi uskoro da dobije prvu fabriku za odvajanje elektronskog otpada, koja će za taj proces koristiti bakterije umesto tehnologije zasnovane na cijanidu, prenosi Nova ekonomija pisanja portala Euractiv.

Izlazak zemlje iz Evropske unije doveo je do situacije u kojoj je takav pogon hitno potreban.

Startap kompanija sa Novog Zelanda Mint Innovation za godinu dana planira da otvori pogon u Češiru, na severu Engleske.

Radovi inače kasne zbog pandemije koronavirusa.

Izveštaj Ujedinjenih nacija prošlog meseca pokazao je da namanje 8,47 mlrd EUR vrednog zlata, platine i drugih plemenitih metala koji se nalaze u e-otpadu završi na deponijama.

- Britanija je proizvela velike količine tog otpada, više od EU proseka i bila je jedan od glavnih kršilaca pravila za njegov izvoz u druge zemlje u razvoju. Bila je i loše opremljena za njegovo odlaganje koje je društveno i ekološki odgovorno - izjavila je Meri Kreg iz Komiteta za reviziju zaštite životne sredine Commons.

Recikleri iz Ujedinjenog Kraljevstva moraju da šalju matične ploče u kontinentalnu Evropu, kako bi se iz njih vadili dragoceni metali.

Nakon Bregzita očekuje se da troškovi tog transporta porastu.

Cilj kompanije osnovane 2016. godine je, dodaje se, bezbedno vađenja zlata, paladijuma, srebra i bakra iz elektronskog otpada.

- Fabrike su kao poljoprivredna gazdinstva i više liče na male pivare. Propisi daju vetar u leđa zemljama na zapadu da upravljaju sopstvenim otpadom. Mi nudimo iste usluge kao topionice, ali smo brži. Za razliku od njih, ne koristimo cijanid i trošimo manje energije, manje emitujemo ugljen-dioksid, upotrebljavamo manje vode, manje otpada - kaže naučni direktor te kompanije Oli Kruš.

Postrojenje će u početku moći da preradi 20 tona otpada dnevno, a u skladu sa potražnjom i veće količine.

Razmatra se i izgradnja drugog postrojenja na jugu Engleske, kao i jednog u Sidneju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.