NavMenu

Ukus ljubavi iz Alibunara - Unikatni slatkiši od čokolade

Izvor: Priče sa dušom Utorak, 25.08.2020. 13:58
Komentari
Podeli
(Foto: Priče sa dušom / Jovan Nedeljkov)
Iz vremena premišljanja oko promene posla diplomirani ekonomista Jovana Aćimović (33) prvo se seća upečatljivog događaja kada joj je jedna poslastičarka sa trinaestogodišnjim iskustvom rekla da će je odmah zaposliti ako uspe da napravi savršenu pralinu od čokolade.

- Kad se to bude desilo, počeću sama da ih pravim - odgovorila joj je. I ubrzo nakon toga ispostavilo se da je bila u pravu.

U taj izazov uložila je puna četiri meseca pokušavanja i rada, a kada je misija bila ostvarena, krenula je u potragu za kvalitetnom čokoladom.

Od tada, kao ekonomistkinji u svetu slatkiša, Jovani uvek na levom ramenu "sedi" ekonomista, koji kreativcu sa desne strane "lupi čvrgu" svaki put kad ima dobru ideju u koju treba uložiti dosta novca. S druge strane i kreativac ume da uzvrati maštom i pojasni da je srce često pametnije od razuma, pa te dve strane udružene stignu do uspeha.
Čokoladna kutija sa pralinama (Foto: Priče sa dušom / Jovan Nedeljkov)Čokoladna kutija sa pralinama

Ukus ljubavi

Tržište je osluškivala poklanjanjem, a onda nakon dve godine otvorila firmu i krenula da prodaje svoje proizvode
Jovana je danas vlasnica brenda "Ukus ljubavi", od čokolade ručno pravi unikatne kutije, leptire, punjene praline, a radionica se nalazi u centru Alibunara, banatskom gradiću u kojem je odrasla i za koji je, kako kaže, dosta vezana.

Odluka iz 2017. godine da napusti posao ekonomiste i počne da pravi proizvode od čokolade iz sadašnje perspektive deluje joj pomalo ishitreno. Ali, svakako i dalje čvrsto stoji iza nje.

Ekonomijom se, kako kaže, iako je mnogo voli, bavila više poslovno nego emotivno i danas joj kao preduzetnici to znanje mnogo koristi. Napredak koji je ostvarila sa čokoladom bio je izuzetan, pa je tako ovu poslovnu promenu lakše sprovela u delo.

- Moja baza je uvek bila u Alibunaru, a za rodno mesto vezana sam koliko i za Beograd u kojem sam živela. Ideja da počnem da radim sa čokoladom pokrenuta je sasvim slučajno, kao i većina velikih ideja. Snovi kreću s pravim trenutkom - priča Jovana za Priče sa dušom.

Njena ideja je nastala kada je jedne godine rešila da prestane da kupuje novogodišnje poklone prijateljima.

- Krenula sam sa suvim voćem i čokoladom i meni dragim ljudima pravila "čokoladne poljupce". Jedan od prvih poklona bio je za moje ukućane i kumove. Mic po mic, ideja se razvijala, a ja počela da razmišljam o tome da pokušam da pravim i druge stvari. Prvo sam napravila praline - seća se.

Pre upliva u preduzetništvo sa čokoladom nije bila tesno povezana, niti je u njenoj porodici bilo ugostitelja: otac je građevinac, majka i brat advokati, a sestra doktor medicine.


Čokolada iz Italije

S druge strane, oduvek je, kako kaže, bila osetljiva na dobre ukuse.

- Više sam volela belu čokoladu nego crnu, iako za belu kažu da nije čokolada. Moj prvenac – praline, bile su i ostale prvi stabilan stepenik u mom poslovanju, a sve ostalo se nadovezalo na njih. One su suština oko koje sve gradim. Zahvaljujući njima nastale su čokoladne kutije, jer je poenta bila spakovati praline u nešto drugačije. Ljubav prema njima izazvala je stvaranje nečeg drugačijeg - nastavlja Jovana.

Njene proizvode kupuju ljudi koji umeju da prepoznaju trud u ručnom radu i posvećenost u izradi proizvoda. Prema Jovaninim rečima, reč je od 7% do 10% ukupnog tržišta Srbije.

Čokoladu uvozi iz Italije i ona je jedini repromaterijal u Ukusu ljubavi koji stiže iz inostranstva. Sve ostalo je domaće: od sastava punjenja do ručnog rada i Jovanine mašte.

Konzervanse ne koristi, pa praline imaju kraći rok trajanja nego drugi proizvodi. Zbog toga ih pravi neposredno pred isporuku.


Jestive figure

Punjene praline pravi onda kad je najodmornija, nezavisno od doba dana, jer one traže neminovnu pažnju da bi ispale skoro savršene.

- Jednom je jedna devojka poželela specifičan poklon za dragu osobu, dala mi kreativnu slobodu da sama odaberem. Na kraju je nastao laptop od čokolade - kaže Jovana.

Među jestivim figurama u Jovaninom opusu bili su i kanu (kao ukras na torti za jednog veslača po želji njegove prijateljice), klavir (prvi Jovanin 3D predmet od čokolade koji i danas stoji u maminoj vitrini) i brojni leptiri kao ukras za svadbu ili poklon sa emotivnom posvetom skrivenom ispod krila.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.