NavMenu

U proizvodnji krompira opstaju oni koji imaju dobru mehanizaciju

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 24.08.2020. 12:19
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Porodica Sarvak iz Mužlje ove godine je posejala krompir na 20 hektara i nada se prosečnom rodu između 50 i 70 tona. Ovi vredni poljoprivrednici prinosom su veoma zadovoljni, kao i kvalitetom ovogodišnjeg roda krompira.

- Sejemo rane, srednje rane i kasne sorte, od holandskog i nemačkog semena. Krompir vadimo u fazama, kako dospeva, sve do polovine septembra - kaže Oskar Sarvak.

Proizvodnjom krompira Sarvakovi su ozbiljnije počeli da se bave pre pet godina.

- Nabavili smo mašine, jer je najveći problem u poljoprivredi radna snaga. Sada imamo ozbiljnu mehanizaciju, uključujući i liniju za pranje krompira, tako da smo sposobni da krompir isporučujemo trgovinskim lancima koji traže kvalitet i količine - ističe Sarvak.

Ranije su Sarvakovi sejali i paradajz i krastavac, ali su od tog povrća odustali baš zbog nedostatka radne snage. Sada su se orijentisali na tri kulture - krompir, luk i šargarepu.

- Nije problem proizvesti kvalitetan krompir, ali ako mislite da nađete svoje mesto na tržištu morate imati i količine. Mi smo sa našom mehanizacijom za to spremni i tu sam pronašao matematiku. Naša mašina za vađenje zameni 50 ljudi. Čak ni cena krompira, i ovog ostalog povrća koje sejemo, nije presudna. Ako imate dovoljne količine, računica postoji - siguran je Sarvak.

Za narednu godinu Sarvakovi planiraju da krompir seju i u plastenicima i da im prvi rod dospe već početkom aprila.

- Opstaće oni proizvođači koji nabave dobru mehanizaciju. Mi imamo 10 - 15 naših stalnih radnika na koje možemo da se oslonimo. Sezonski radnici nisu pouzdani. Kad stigne kombi sa radnicima, nikad ne znate na koga možete da računate - bude radnika od 10 do 90 godina. Jedan dan dođu, dva ne dođu. Tu posla i računice nema. Gde god možemo, mi radimo mašinama. Ko ne može da kupi mehanizaciju, teško da može da se izbori na tržištu i na kraju da opstane. A skupu mehanizaciju mogu da kupuju oni koji imaju naslednike u poslu. Ja sam u našoj porodici druga generacija koja se bavi povrtarstvom, a očekujemo i treću - ističe Oskar Sarvak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.