NavMenu

Za uštedu u poslovanju - lizing za unapređenje energetske efikasnosti

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2010. 11:09
Komentari
Podeli

Maja ŠujeranovićMaja Šujeranović

"ProCredit Leasing" zvanično je započeo juče (4. mart 2010. godine) promivisanje i sprovođenje novog programa – lizinga za unapređenje energetske efikasnosti. Ta kompanija je sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) prošle godine potpisala ugovor o kreditnoj liniji vrednoj 15 mil EUR koje "ProCredit Leasing" po povoljnim uslovima odobrava malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima u cilju unapređenja energetske efikasnosti u njihovom poslovanju i proizvodnji.

- Iako smo do sada potpisali oko 100 ugovora i plasirali oko 2 mil EUR, sada smo zvanično počeli sa promovisanjem naše nove ponude. Hteli smo, za ovo vreme, da omogućimo našim zaposlenima da se obuče kako bi adekvatno mogli da pomognu klijentima i našim partnerima jer je ova tema nova i za nas i za širu javnost u Srbiji – rekla je u razgovoru za "eKapiju" Maja Šujeranović izvršna direktorka kompanije "ProCredit Leasing".

Lizing za unapređenje energetske efikasnosti je lizing koji svim preduzećima i preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima i domaćinstvima u Srbiji pruža mogućnost da pod veoma povoljnim uslovima poboljšaju energetsku efikasnost i na taj način, kroz uštedu i modernizaciju opreme, unaprede svoju proizvodnju i poslovanje, ali i poboljšaju kvalitet života.

Isplativost ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti je velika i može se precizno izračunati, odnosno moguće je proceniti koliko je sredstava potrebno za modernizaciju, za koliko meseci će nova i energetski efikasna oprema otplatiti sama sebe i kolike uštede takva modernizacija donosi korišćenjem.

Lizingom za unapređenje energetske efikasnosti u kompaniji "ProCredit Leasing" je moguće nabaviti uređaje poput kotlova na biomasu, sisteme za grejanje na solarnu energiju, efikasnije elektromotore i ostale uređaje, vozila i mašine.

Maja Šujeranović napominje da i građani uzimaju lizing za kotlove za grejanje, a da firme često nabavljaju energetski efikasna vozila i agromehanizaciju.

- Za sada sarađujemo sa oko 150 dobavljača opreme za energetsku efikasnost. Oni šalju svoje kupce našoj lizing kući kako bi lakše došli do sredstava za potrebnu opremu, ali i klijenti koji se nama obrate uputimo ih kod njima odgovarajućeg dobavljača – rekla je izvršna direktorka kompanije "ProCredit Leasing".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen prvi dokument za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za Jadar - Planirana proizvodnja do 1,7 miliona tona rude godišnje, Rio Sava mora da otkupi još 209 parcela za početak gradnje

Kompanija Rio Sava Exploration podnela je Ministarstvu za zaštitu životne sredine i zvanično zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora Jadar. Eksploatacija bi se obavljala na katastarskim parcelama u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice, koje pripadaju gradu Loznici.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.