NavMenu

Bivši vlasnici "Marba" nude za "Magnohrom" 17 mil EUR

Izvor: seebiz.eu Petak, 05.03.2010. 10:32
Komentari
Podeli

Investicioni fond "Anbo", kojim gazduju Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, nekadašnji vlasnici "Marbo produkta", kompanije poznate po proizvodnji čipsa i drugih grickalica, zainteresovan je da kupi kraljevačku industriju vatrostalnih materijala "Magnohrom".

"Blic" saznaje da su Jovanović i Milovanović prethodnih dana tokom razgovora u Vladi Srbije za kupovinu "Magnohroma" ponudili 17 mil EUR i još toliko u obnovu proizvodnje.

Investicioni fond "Anbo" dospeo je u žižu javnosti kao ozbiljan interesent za kupovinu "Jat Airways". Fond, koji je po nekim procenama težak više od 270 mil EUR, od čega najveći deo potiče od prodaje prestižne kompanije "Marbo", po saznanjima "Blica", na spisak prioriteta za ulaganje u državi "Magnohrom" je stavio u vrh od osam preduzeća i kompanija.

Posle raskida kupoprodajnog ugovora sa indijskim "Global sistemom", kojim gazduju braća Mittal, vlasnik "Magnohroma" je postao Akcijski fond Srbije.

- Sve što mogu da vam kažem jeste da je razgovora o prodaji "Magnohrom" bilo i da su predstavnici kompanije imali susrete sa timom koji trenutno rukovodi kraljevačkom vatrostalnom industrijom. O mogućem poslu razgovaralo se i u Ministarstvu ekonomije. Investicioni fond "Anbo" je zainteresovan za ulaganja u više firmi u Srbiji u raznim oblastima. Prerano je, međutim, govoriti o tome hoće li posao s "Magnohromom" biti i sklopljen - rekao je "Blicu" Jovan Nešović, poslanik G17 plus u Skupštini Srbije.

Po podacima do kojih se došlo od izvora bliskih Ministarstvu ekonomije, grupacija "Anbo" zainteresovana je samo za vatrostalni deo industrije "Magnohrom" i voljna je da do njega dođe neposrednom pogodbom sa državom, odnosno Akcijskim fondom.

- "Magnohrom" sada u dve odvojene celine zapošljava 242 radnika, od čega 142 u fabrici elektrotermičkih proizvoda, a ostatak u zajedničkim službama, vatrostalnoj industriji i rudnicima. Samo u vatrostalnom delu radi 59 ljudi - kaže Dragutin Majstorović, zastupnik državnog kapitala u "Magnohromu".

Te dve celine odlukom Akcijskog fonda trebalo bi da budu prodate odvojeno putem tendera. Kupac vatrostalnog dela, uz opremu u rudnicima na Zlatiboru i prenos prava na eksploataciju rude, dobio bi poprilično urušeni stari deo industrije i pogon smolom i terom vezanih opeka (SVTVO), koji bi mogao da se pokrene čim stigne ruda.

- Kada se na jednu stranu stavi vrednost imovine "Magnohroma", a na drugu dugovi, firma ima pozitivan bilans. Kupac bi, ukoliko želi da pokrene proizvodnju, odmah morao da reši dug od 174 miliona dinara "Srbijagasu", potom problem sa opremom u SVTVO, koja je po osnovu duga pripala kompaniji "Bomex", da kompletno renovira opremu u rudnicima. Uprkos svemu, ova kompanija ima budućnost jer će njeni proizvodi biti uvek potrebni na tržištu - kaže Majstorović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.