NavMenu

Cene diže i ekološka taksa - stupila na snagu uredba o plaćanju takse na električne uređaje

Izvor: Novosti Petak, 05.03.2010. 09:53
Komentari
Podeli

Kao grom iz vedra neba, bez ikakve najave, u četvrtak su mnogi proizvođači, ali i uvoznici električnih uređaja drastično podigli cene svojih proizvoda. Zatečene kupce u četvrtak je na prodajnim mestima bele tehnike dočekao novi cenovnik, po kome je cena televizora, kompjutera, telefona, frižidera, štednjaka...za samo jedan dan skočila i više od 15%.

Razlog povećanja cena je stupanje na snagu Uredbe Vlade Srbije o plaćanju ekoloških taksi na električne aparate. Domaći proizvođači, kao i uvoznici inostrane robe, slažu se da se ne radi ni o kakvoj taksi, već o novom nametu države, koji je, kako kažu, došao u najnezgodniji trenutak, kada svi beleže ogroman pad prometa.

Ekološka taksa, kako se navodi u Uredbi, objavljenoj u "Službenom glasniku" 24. februara, uvodi se na elektronske i električne proizvode, odnosno na velike i male kućne aparate, informatičku i telekomunikacionu opremu... Visina takse zavisi od veličine kućnog aparata, odnosno taksa na velike aparate će iznositi 30 dinara po kilogramu, a mali kućni aparati se tarifiraju 60 dinara po kilogramu. Sav novac od taksi, kako je predvidela Uredba, odlaziće u Fond za zaštitu životne sredine, odakle će se finansirati reciklaža elektronskih proizvoda (odnosno otpada), koja u našoj zemlji gotovo da i ne postoji.

- Bili smo prinuđeni da od danas povećamo cene svojih proizvoda - rekao nam je Branislav Nakić, iz "Alfa plama" iz Vranja, koje se bavi proizvodnjom štednjaka i peći.

- Tako, recimo, naš štednjak, koji teži oko 55 kilograma, sada košta 15% više, odnosno cena je sa 13.500 skočila na 15.000 dinara. Ova taksa se ne može nazvati takvim terminom, ovo je klasičan namet države. Ove eko-takse postoje i u drugim državama u okruženju, ali one se odnose samo na uvoznu robu, a ne i na domaću, jer na taj način pospešuju kupovinu domaćih proizvoda.

Gotovo svi uvoznici bele tehnike, sa kojima smo u četvrtak razgovarali, našli su se, kažu, u "neobranom grožđu".

- Niko nije siguran šta i kako treba da radi. O ovoj Uredbi nije bila nikakva javna rasprava i prosto je neverovatno kako se sve brzo izdešavalo, da smo sada svi zatečeni - kazao nam je Zdravko Đuranović, brend-menadžer za "Beko" u kompaniji "Sam Son" iz Beograda.

- Ovo će mnogo pogoditi nas, kao prodavce, ali posebno krajnjeg potrošača. U ovom trenutku ne znamo ni da li taksu treba da obračunavamo na neto ili bruto težinu aparata. Mi još nismo podigli cene, jer ne znamo da li se takse moraju obračunavati na aparate koji su već ocarinjeni, ili na one koji tek treba da se carine. Ako bude ovo prvo, onda ćemo već tokom vikenda podići cene.

Proizvođači i uvoznici električnih uređaja strahuju da će novi namet države umanjiti ionako slab promet. Iako se uvođenje takse odnosi upravo na distributere i proizvođače, najveći ceh će, ipak, plaćati potrošači.


Visina taksi po uređajima

* veliki kućni aparati: frižideri, zamrzivači, mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, šporeti, mikrotalasne pećnice, veliki rashladni uređaji - 30 dinara po kilogramu.

* mali kućni aparati: usisivači, pegle, tosteri, friteze, aparati za kafu... - 60 dinara po kilogramu.

* računari, laptopovi, aparati za fotokopiranje, digitroni, mobilni telefoni - 60 dinara po kilogramu, a monitori - 90 dinara po kilogramu.

* audio uređaji, televizori, kamere - 60 dinara po kilogramu.

* fluorescentne svetiljke - 40 dinara po kilogramu, a sijalice sa žarećom niti - 140 dinara po kilogramu.

* bušilice, tosteri, šivaće mašine, oprema za mlevenje, bušenje, poliranje... - 50 dinara po kilogramu.

* igračke: električni vozovi, video-igre... - 40 dinara po kilogramu.

* medicinski pomoćni uređaji - 75 dinara po kilogramu.

* instrumenti za praćenje i video-nadzor - 100 dinara po kilogramu.

* automati za tople napitke, za limenke, bankomati - 100 dinara po kilogramu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 5.3.2010. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.