NavMenu

Taksi u Beogradu skuplji 50 odsto?

Izvor: Politika Petak, 05.03.2010. 09:44
Komentari
Podeli

Taksi usluge u Beogradu mogle bi uskoro da poskupe oko 50%, procena je Direkcije za javni prevoz, koja je od pre godinu dana zadužena za predlaganje novih cenovnika. Pre nego što Skupštini grada proslede zahtev za poskupljenje, nadležni iz Direkcije razgovaraće sa predstavnicima taksi udruženja, a konačnu reč daće gradonačelnik.

Aca Đukić, pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz, podseća da je poslednje poskupljenje taksi prevoza bilo pre godinu dana, a da su se u međuvremenu promenili svi parametri koji utiču na cenu.

– Osim skoka evra i poskupljenja goriva, porastao je i prosečni lični dohodak u glavnom gradu – precizira Đukić.

Dejan Mali, član Gradskog veća, tvrdi da se neće baviti cenom taksi usluga, jer je to zadatak direkcije.

– Ako Direkcija za javni prevoz u saradnji sa taksi asocijacijama predloži novu cenu, mi ćemo je svakako analizirati. Ukoliko se pokaže da je poskupljenje argumentovano obrazloženo, sigurno će biti i odobreno – rekao je Mali.

Milivoje Armuš, predsednik "Beotaksija", objašnjava da cene taksi usluga propisuje grad, na osnovu ranije utvrđenih kriterijuma, vodeći računa o položaju taksista, ali i građana.

– Prema analizi Direkcije za javni prevoz, cena goriva u ceni taksi usluga učestvuje sa 24,95%, vrednost evra 26,27%, porast cena na malo 19,95%. U slučaju promene bilo kog od ovih parametara za više od 5%, a promenjeni su svi, direkcija mora odmah da reaguje. Sada putnici plaćaju start 119 dinara, 49 dinara po kilometru i 600 dinara za jedan sat čekanja, što je nerealno niska cena – ističe Armuš.

Dok se ne odredi veća cena prevoza, borba za mušterije se nastavlja. Tako u "Beogradskom taksiju" najavljuju nove popuste na telefonski poziv.

– Nemamo nameru da zagovaramo povećanje cena, jer smatramo da se kvalitetnom uslugom treba boriti za putnike. Uskoro ćemo uvesti i popust na telefonski poziv od 30% od ukupno obračunate sume u drugoj tarifi. To će pojeftiniti vožnju, ali će ostati zaštićenih 300 dinara. To znači da se neće obračunavati popust za vožnju do ovog iznosa, ali će svi kojima taksimetar otkuca veću cenu imati pravo na popust od 20%. Za deset odsto je veći popust ukoliko je račun iznad 2.000 dinara – ističe Zlatko Zlatković, vlasnik "Beogradskog taksija".

Popust i kada se čeka mušterija

Građani imaju pravo na popust samo ukoliko su vožnju naručili preko telefona. To pravo važi i ukoliko putnik u toku prevoza na određeno vreme napusti automobil, pa ga taksista čeka u vozilu, a taksimetar uredno otkucava.

Cena karte za minibus bez promene

Kompanija "Domiko", jedna od dve firme koja prevozi putnike minibusima, nema nameru da zatraži povećanje cena. Miša Vitorović, direktor kompanije "Domiko", kaže da je opala platežna moć građana i da bi sigurno izgubili dobar deo putnika, ukoliko uvećaju cenu pojedinačne karte, koja je sada 100 dinara.

– Od sredine prošle godine, promet nam je opao između 15 i 20%. Ukoliko bismo podigli cene sigurno bismo imali još 10% manje putnika – rekao je Vitorović.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 05.04.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.