NavMenu

Kilogram pčelinjeg otrova košta 40.000 KM - Hercegovački pčelari počinju proizvodnju za farmaceutsku industriju

Izvor: eKapija Petak, 21.08.2020. 09:43
Komentari
Podeli

(Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)
Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Savez hercegovačkih pčelara Kadulja obučava svoje članove proizvodnji pčelinjeg otrova za dalju upotrebu u farmaceutskoj industriji.

– Već decenijama pčelari iz Hercegovine proizvode med, ali proizvodnja pčelinjeg otrova je nešto novo u Bosni i Hercegovini. To je vrlo zahtevan proces, ali cena proizvoda je vrlo visoka, 40.000 KM po kilogramu, i to ga čini vrednim uloženog truda. Nadalje, to ne utiče na proizvodnju meda – kaže predsednik Saveza pčelara Kadulja, sa sjedištem u Ljubuškom, Dobro Zovko.

Zovko navodi da pčelinji otrov ima široku primenu u farmaceutskoj industriji. Koristi se u proizvodnji krema za lice, kao i krema koje se koriste za liječenje sportskih ozleda, te bolesti poput reumatizma i bronhijalne astme, saopšteno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Kako bi diverzifikovali proizvodnju i učinili pčelarstvo profitabilnijim, Kadulja, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, trenutno provodi obuku o proizvodnji pčelinjeg otrova za planiranih 160 pčelara iz Posušja, Mostara, Čapljine i Trebinja.

– Pčelarstvo u Hercegovini ima dugu tradiciju. Naš Savez okuplja dvanaest opštinskih pčelarskih udruženja. Većina njihovih članova, koji su na obuci, treća su generacija pčelara – kaže Zovko.

Savez okuplja oko 750 do 800 pčelara, od kojih mnogi pokušavaju da pčelarstvo učine svojom jedinom profesijom.

Hercegovački med je odličnog kvaliteta. Članovi Saveza godišnje proizvedu oko 300 tona meda, i obično uspeju sve da prodaju. Pčelinji otrov bi trebalo da bude još jedan proizvod koji će takođe imati svoje tržište.

– Potrebno je proizvesti prilično velike količine pčelinjeg otrova da biste ga mogli ponuditi na tržištu. Minimalna količina je dva do tri kilograma, a potrebno je oko 100 do 120 košnica da se proizvede jedan kilogram pčelinjeg otrova godišnje. Imajući na umu veličinu Saveza, i uz mnoge naše članove koji su stekli znanje o tome kako izvaditi i pravilno skladištiti otrov, mogli bismo da postanemo pouzdan dobavljač farmaceutskoj industriji – objašnjava Zovko.

Vađenje pčelinjeg otrova zahteva vrlo specifičan uređaj koji se postavlja unutar košnice. Vođa obuke, Tvrtko Matijević iz Daruvara, takođe je i izumitelj jedne vrste ovog uređaja. Dokazano je da njegov uređaj prikuplja visokokvalitetni pčelinji otrov, a to je potvrdio i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u Zagrebu.

– Planirali smo da održimo četiri obuke sa po četrdesetak učesnika. Ali zbog pandemije, na prve dve sesije održane krajem juna, ukupno smo imali 41 polaznika. Nove sesije su sada na čekanju. Ljudi su zabrinuti zbog mogućnosti zaraze i nisu voljni da prisustvuju većim okupljanjima. Moraćemo da pričekamo povoljnije vreme da nastavimo sa obukom – kaže Zovko.

Pošto Zovko i članovi Saveza nemaju kontakte s farmaceutskom industrijom, za početak planiraju da sarađuju sa Matijevićem i koriste njegove kontakte.

– Prvo ćemo raditi na proizvodnji dovoljnih količina visokokvalitetnog pčelinjeg otrova, a zatim ćemo pokušati da ostvarimo kontakt sa farmaceutskom industrijom, kako ovde u BiH, tako i u inostranstvu. Do tada nam preostaje da učimo od Tvrtka i obučavamo što više pčelara – zaključio je Zovko.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.