NavMenu

Počeli razgovori o minimalcu u 2021. godini

Izvor: Tanjug Petak, 21.08.2020. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta (SES): sindikata, Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva za rad, započeli su danas razgovore o minimalnoj ceni rada u 2021. godini.

Kolegijumu SES-a prisustvuje i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potvrđeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Na sastanku se razgovara o datumu održavanja sednice SES-a, ali i daljim koracima oko utvrđivanja minimalca i formiranja radne grupe za pregovore o minimalnoj ceni rada u narednoj godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra.

Inače, sindikati već duže vreme traže da minimalac dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe, što je oko 37.000 dinara.

Poslodavci predlažu da privremeno "zamrzne" minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

Srbija do 2025. treba da dostigne prosečnu platu od 900 EUR i penziju od 440 EUR, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević uoči današnjeg sastanka predstavnika države, sindikata i radnika.

Đorđević je rekao Tanjugu da država svim merama radi u pravcu da se, s jedne strane zadrže radnici i da ne izgube svoj posao, a s druge strane da se stvore dobri uslovi za rad.

Navodi da postoji dobra saradnja i sa sindikatima i poslodavcima i da su oni, kako kaže, i te kako shvatili situaciju u kojoj se nalazi država.

Istakao je da očekuje najbolje mere koje će ići u pravcu ispunjena ciljeva programa "Srbija 2025" koji su, dodaje, pozdravili i sindikati i poslodavci i rekli da je taj cilj "sasvim realan".

- Voleli bismo da bude i više od toga, ali to je minimalna lestvica koju smo svi dobili kao zadatak - poručio je Đorđević.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković smatra da je dogovor moguć, međutim, kaže da bi sindikati trebalo da odlože za godinu dana svoj zahtev da minimalac ne može da bude manji od 300 EUR.

Inače, sindikati već duže vreme traže da minimalac dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe, što je oko 37.000 dinara.

Stojiljković je rekao Tanjugu da ovogodišnje razgovore oko minimalca dodatno komplikuje pandemija koja će dovesti do recesije i smanjenje društvenog proizvoda.

Takođe, napominje, da se razgovori odvijaju u situaciji kada imamo samo tehničku vladu koja je na kraju svog mandata.

Navodi da bi dostizanje minimalne potrošačke korpe značilo da minimalac poraste za oko 25%.

- Prostor za neki dogovor vidim u tome što ćemo nešto umanjiti minimalnu pregovaračku kartu i pristati na manji, i odložiti za još godinu dana obećanje da niko u zemlji ne radi za manje od 300 EUR - rekao je Stojiljković.

Ukoliko u razgovorima ne bude saglasnosti reprezentativnih poslodavačkih organizacija i sindikata, zakonska mogućnost je da vlada svojom odlukom uvede minimalnu zaradu.

- Međutim, nemamo izvesnu situaciju da ćete novu vladu pogotovo u operativnom smislu imati pre 15. septembra zbog čega je odgovornost uvećana - ukazuje Stojiljković.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kaže bi bilo najbolje da se privremeno "zamrzne" minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Atanacković navodi u izjavi za Tanjug da će u petak biti održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta koji čine predstavnici UPS - a, Saveza samostalnih sindikata, UGS Nezavisnost i Ministarstva rada i da će na sastanku biti reči o datumu održavanja sednice SES-a, kao i o ceni minimalca u 2021. godini.

- Svako će izneti svoj stav o minimalnoj ceni rada - kaže Atanacković dodajući da će tako početi razgovori na tu temu, ali da će tek posle uslediti zvanični pregovori.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.