NavMenu

U Sokobanji za mesec dana 100.000 noćenja, na Zlatiboru 26.000 turista

Izvor: Danas Četvrtak, 20.08.2020. 16:17
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko)
Srbija je ove godine silom prilika turistima iz naše zemlje bila najjača letnja destinacija, više od pola miliona ih se u prvoj polovini godine odlučilo da ostane u zemlji jer su vrata mnogih drugih poželjnih morskih destinacija ostala zatvorena čak i posle 15. juna, kada su neke od njih odlučile da prime strane goste.

Epidemija virusa korona poremetila je turističko tržište u celom svetu, a na naše se odrazila tako što su pojedine domaće destinacije rasprodate do jeseni, poneki su digli cene, drugi ostali na prošlogodišnjim i napravili čak i skok u odnosu na prethodnu sezonu.

Oni željni mora "zapucali" su put Neuma, jedinog BiH letovališta do kog su Srbi mogli da odu bez velikih peripetija ili eventualno Hrvatske.

Turističke agencije su zadovoljne i aranžmanima za Tursku, Egipat i Albaniju jer su to još jedine bliže zemlje u koje se moglo ući.

Za prvih šest meseci u Srbiji je, prema podacima RZS, bilo 780.000 turista, 53% manje nego prošle godine, domaćih gostiju je bilo više od 515.000, a stranih 265.000, za 65% manje nego u istom periodu prošle godine.

Gotovo sve destinacije u Srbiji beleže pad broja gostiju osim Stare planine i Gamzigradske banje koje imaju mali rast, a stranih turista je bilo manje za 55 do čak 90% manje u zavisnosti od zemalja.

Trenutna turistička situacija u pojedinim delovima Srbije sasvim je drugačija u odnosu na brojku iz prve polovine godine, kada je pandemija i krenula.

Zlatiborski kraj trenutno je pun gostiju, direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović kaže da imaju 26.000 turista u ovom trenutku i da je popunjenost kapaciteta 96%.

Svake godine, ističe, oni su puni u ovo vreme, tako da su sada sa ovim brojem gostiju zadovoljni pogotovo kada se uzme u obzir situacija sa epidemijom.

- Sada je dobro, gubitke smo imali tokom aprila i maja, tako da ne znam koliko će to moći da se nadoknadi, ali svakako moramo da budemo zadovoljni ovim sada. Imamo dosta rezervacija i za jesen, septembar i oktobar tako da ako nas vreme posluži moglo bi da bude dobro i deo tih gubitaka iz ranijeg perioda mogao bi da se nadoknadi - kaže Živanović za Danas.

On podseća da je Zlatibor inače jedna od najpopularnijih destinacija naročito zanimljiva onima koji su prethodnih godina koristili vaučere kojima je država subvencionisala smeštaj. Ove godine oni su u ovom kraju planuli još u prvoj turi, početkom godine.

- Svi objekti koji su kategorisani prijavili su se na početku, tako da je većina smeštaja otišla još kada je puštena prva tura vaučera u januaru. Drugu turu koja je puštena posle prvog talasa epidemije nije bilo ni moguće iskoristiti jer nije bilo kapaciteta. Mislim da druga tura vaučera nije mnogo uticala jer su kapaciteti već bili puni - napominje on.

Iako je bilo slučajeva da su kuće i vikendice na našim planinama ovog leta koštale i do 100 i 150 EUR na dan, poput nekih jačih morskih destinacija, Živanović kaže da se na Zlatiboru one nisu menjale u odnosu na prošlu godinu.

- Cene nisu menjane ni u privatnom, ni u seoskom smeštaju ali ni u hotelima koji su čak nudili i neke akcije i popuste od 10 do 30%- naglašava Vladimir Živanović.

Sokobanja je ove sezone eksplodirala, a direktor Turističke organizacije Ljubinko Milinković kaže da oni ovog leta beleže nezapamćen promet. Prema podacima RZS u junu je Sokobanja imala 84.000 noćenja i tog meseca bila je najposećenija destinacija u zemlji. Međutim, prošlog meseca, kaže Milinković, imali su više od 104.000 noćenja.


- Samo u julu i to prema podacima koje mi dobijamo od privatnog smeštaja, bez podataka od hotela, imali smo 104.155 noćenja što je za 20% više nego u julu prošle godine. Rezultat će biti još bolji jer je avgust ovde tradicionalno najprometniji mesec - ističe Milinković.

Poput Zlatibora, Sokobanja je bila jedan od prvih pikova gostima koji koriste vaučere, a njih je ove godine na ovoj destinaciji podeljeno 80.000.

- Od ukupnog broja podeljenih, što je nekih 260.000 u obe ture, više od 80.000 je za smeštaj u Sokobanji, znači trećina rezervisanog smeštaja je ovde. Ako znamo da je uslov da dobijete vaučer da rezervišete najmanje pet noćenja to znači da će Sokobanja zabeležiti 400.000 noćenja samo od onih koji koriste vaučere - napominje naš sagovornik.

Cene su i u Sokobanji bile na nivou prošlogodišnjih, ali to nije sprečilo ugostitelje da zarade jer su restorani i kafići koji rade skraćeno i sa starim cenama uspeli ove sezone da imaju do 10 i 20% veći promet.

Milinković očekuje i dobru jesen, a već sada je, naglašava, popunjenost kapaciteta za septembar i oktobar između 85 i 90%.

Prethodnih godina u proseku je milion Srba letovalo, odlazilo na odmor u inostranstvo, ali za ovu godinu, kako kaže direktor Belvi travela Milan Lainović, još je teško proceniti koliko će ljudi letovati van naše zemlje.

On kaže da je procenjivati u ovom trenutku nezahvalno i da je većina od tog broja ranijih godina odmor provodila u Grčkoj, koja sada nije u potpunosti otvorena za naše turiste.

- Izuzetno smo zadovoljni kako ide prodaja aranžmana za Tursku, Egipat i Albaniju, jer to su otprilike i zemlje u koje jedino može da se ide bez problema. Avgust je pun, očekujemo da dobri budu i septembar i oktobar, naročito što je u Egiptu i Turskoj i tada vreme dobro za letovanje - ističe Lainović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.