NavMenu

U Banatu se očekuje prinos kukuruza malo iznad proseka - Ratari zabrinuti za cene

Izvor: RTV Četvrtak, 20.08.2020. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I love photo/shutterstock.com)Ilustracija
Na oko 75. 000 hektara u ataru Kikinde i okolnih mesta, kukuruz tradicionalno zauzima oko trećine površina. Iako su prognoze o rekordnom prinosu kukuruza bile previše optimistične, već početkom septembra treba očekivati prinose te ratarske kulture na nivou, ili nešto iznad proseka.

- Očekujemo da će biti malo bolje od proseka, jer je kukuruz imao povoljne sulove, iako je izražen nedostatak padavina. Cele sezone smo bili u deficiti sa padavinama - kaže Aleksandar Pap PSS Kikinda.

Prolećna suša, pa potom neravnomermne padavine tokom leta, pogotovo na severu Banata, uticaće i na prinose kukuruza. Kukuruz je, u proseku u dobroj kondiciji, nalivanje zrna je u toku, a početak žetve očekuje se početkom septembra.

- Ono što plaši poljoprivrednike su najavljene cene, koje neće biti naklonjene nama i ne pokrivaju naše troškove, koji su godinama rasli, a cena je ostajala ista ili se smanjivala. Kukuruz je 2010. godine bio 27 dinara sa njive. To je bila previsoka cena, ali ispod 17 ili 18 dinara nemamo šta da tažimo, čak i ako budu rekordni prinosi - kaže Boško Dobranić, poljoprivrednik iz Ruskog Sela.

Ono što poljoprivrednici mogu i treba da učine, naglašava, je da smanjuju troškove proizvodnje. To, između ostalog podrazumeva i veću solidarnost prilikom licitiranja državnog poljoprivrednog zemljišta za zakup, što je i jedan od faktora koji mogu imati uticaja na formiranje cene zemljišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.