NavMenu

Ekološka učionica „Baračka“, kod Sombora, pravi raj za ljubitelje prirode, škola života u prirodi

Izvor: Danas Petak, 18.02.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Ekološka učionica „Baračka“, kod Sombora, pravi raj za ljubitelje prirode

Škola života u prirodi

 

Dobrodošao je svako, ko se ponaša u skladu s prirodom. Ovo je osnovna poruka Ekološke učionice „Baračka“ na zatvorenim vodama kod Bezdana, dvadesetak kilometara od Sombora. Učonicu je, 1988. godine, osnovao ribolovački kliub „Sombor“, a obuhvata prostor od oko 400 kvadratnih metara, ne računajući vode.

Osnovni cilj  nam je zaštita prirode, ali i podučavanje životu u njoj. Ukazujemo na opasnosti od krpeija, komaraca, zmija belouški, šumskih požara, o tome gde se (ne) pali vatra, kako se vesla, peca, člsti riba. Rečju, to je škola života u prirodi – kaže Ivan Kovač, iz Ribolovaekog kluba „Sombor".

Učionica radi preko cele godine, leti u njoj može da konaci 15 turista, a broj kampera gotovo je neoganičen. Oaza mira sve je poznatija u SCG, posećuju je građani svih uzrasta, od osnovaca do penzionera. Lane su ovde bili novinari – učesnici lnternacionalnog festivala reportaže u Somboru, penzioneri iz Vrbasa navratili su prilikom posete spomeniku Batinske bitke, kod sela Batina, na desnoj obali Dunava, u Hrvatskoj. Stizale su ekskurzije iz Sombora, Beograda, Novog Sada, Subotice, Osijeka, Požarevca, Knruševca, a boravile su i četiri grupe od po 100 Italijana. Organaovane su „male škole“ ribolova i veslanja. Raniji ministar za ekoligiju ovde je bio nekoliko puta, uspostavljeni su kontakti sa Republičkom direkcijom za zaštita fivotne sredirte. Ove godine treba rešiti problem sanitarnog čvora.

- Ekološka učionica je blizu tromeđe SCG-Mađarska-Hrvatska, pa mnog putnici svrate bar na nekoliko sati da se ovde odmore i da uživaju u netaknutoj prirodi. Svaka poseta predstavlja i najbolju propagandu, jer se doživljaji prepričavaju i „Baračka“ ima sve više poklonika – kaže Kovač. – Naša vrata zaista su širom otvorena i spremni smo da prthvatimo svakog dobronamernog gosta, da zajednički sačinimo programe boravka, koji šu obično znatno jeftiniji od drugih destinacija.

Tagovi:
Baračka
Sombor
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.