NavMenu

Kraljevo razvija vazdušni saobraćaj - sportski aerodrom "Brege" dobija nove sadržaje

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.03.2010. 08:40
Komentari
Podeli

Usvajanjem plana detaljne regulacije za sportski aerodrom "Brege" Kraljevo će znatno povećati potencijale za razvoj vazdušnog saobraćaja. Aerodrom se nalazi na svega 2,5 kilometara od centra grada, na području od 47 hektara, između pogona "Magnohroma" i Fabrike vagona. Osnovni koncept plana, koji je izradila Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo", je odvajanje površina javne namene - poletno-sletne staze sa pratećim sadržajima, regulisanje saobraćajnog priključka aerodroma na buduću severnu obilaznicu kao i veza severne obilaznice sa autoputem Pojate- Preljina.

- Površina namenjena aerodromu je oko 24 ha i on je od ostalog zemljišta odvojen industrijskim kolosekom "Magnohroma" kao i severnom obilaznicom. Za izgradnju pratećih objekata planirano je 12 hekatara, a postojeći aero klub "Mihajlo Petrović" sa izgrađenim objektima prostiire na oko 0,5 ha. Predviđena je izgradnja hangara, aerodromske zgrade, učionica, smeštajnih kapaciteta, kontriolnog tornja, proizvodnih objekata hale za potrebe avioindustrije, rezervoara za gorivo, sevisne i pristupne saobraćajnice sa parking prostorima. Ostali deo slobodnog zemljišta, koje je u vlasništvu grada, predviđen je za saobraćajnicu i industrijsku zonu i iznosi oko 10 ha - rečeno je "eKapiji" u Direkciji za planiranje i izgradnju Kraljeva.

Na tom prostoru moguće je graditi proizvodno industrijske kapacitete ili objekat za tretiranje komunalnog otpada. Takođe, planirano je i kompletno infrastrukturno opremanje ove zone, kao i izmeštanje postojećih dalekovoda koji predstavljaju ograničenje u pogledu korišćenja aerodroma.

Aerodrom "Brege" namenjen je sportskom i amaterskom letenju a odobrena vrsta saobraćaja su domaći letovi danju po VFR. Klasa aerodroma je 1B, a polestno-sletna staza je dimenzija 1.102m sa 52 m. Aerodromska referentska tačka nalazi se na koti 199,25 m.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.