NavMenu

Propisani uslovi za učešće poslodavaca u programu Moja prva plata - Prioritet privatnom sektoru, ograničen broj angažovanja

Izvor: eKapija Utorak, 18.08.2020. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Helloquence)Ilustracija
Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata. Ovim programom se omogućava mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca kako bi stekli nova znanja, veštine i kompetencije za rad.

Kako se u pozivu navodi, program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa, a trajaće devet meseci.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim mladima na ime novčane naknade isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od 20.000 dinara za osobe sa srednjim obrazovanjem i 24.000 dinara za one sa visokim obrazovanjem.

Pravo učešća u realizaciji programa može ostvariti poslodavac koji ispunjava uslove:

- ima sedište na teritoriji Republike Srbije;

- izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u zakonskim rokovima;

- u poslednjih šest meseci nije bio duže od 30 dana neprekidno evidentiran u registru dužnika prinudne naplate Narodne banke Srbije;

- izmirio ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, pod uslovom da iste redovno izmiruje;

- ima zaposlenog mentora zaduženog za osposobljavanje lica;

- ima tehničke, prostorne i druge kapacitete za osposobljavanje lica, odnosno da radni prostor, tehnička sredstva i oprema po funkcionalnosti odgovaraju broju lica koja se osposobljavaju, kao i da obezbedi sve uslove u skladu sa propisima o bezbednosti i zaštiti na radu.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru. Prioritet za uključivanje u program imaće poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština.

Nacionalna služba zadržava pravo da ograniči broj poslodavaca po sektorima i broj oglašenih pozicija po poslodavcu koji se mogu uključiti u program kako bi se obezbedilo ravnomerno učešće većeg broja poslodavaca iz više različitih sektora.

Broj nezaposlenih na osposobljavanju kod poslodavca

Poslodavac koji ima do pet zaposlenih ima pravo da u program uključi jednu nezaposlenu osobu, poslodavac koji ima od šest do 14 zaposlenih ima pravo da u program uključi najviše dva nezaposlena, a poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima pravo da u program uključi nezaposlene čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja zaposlenih.

Podnošenje zahteva poslodavaca

Zahtev za učešće u programu podnosi se elektronskim putem na portalu www.mojaprvaplata.gov.rs, u periodu od 17. avgusta 2020. godine do 25. septembra 2020. godine.

Poslodavac, ukoliko nije registrovan u Agenciji za privredne registre, dostavlja fotokopiju rešenja nadležnog organa o upisu u registar.

Formiranje liste zahteva poslodavaca

Po podnošenju zahteva, Nacionalna služba vrši proveru kompletnosti podnetog zahteva i ispunjenost uslova za učešće u programu. U cilju provere ispunjenosti uslova Nacionalna služba zadržava pravo da izvrši službeni obilazak poslodavca.

Nakon prijave kandidata, poslodavci vrše proces selekcije prijavljenih kandidata u periodu od 16. oktobra 2020. godine do 31. oktobra 2020. godine.

U roku od 7 dana od dana završetka izbora kandidata formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Tekst javnog poziva pogledajte u PDF fajlu u nastavku:



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.