Izvor: eKapija | Utorak, 18.08.2020.| 14:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Propisani uslovi za učešće poslodavaca u programu Moja prva plata - Prioritet privatnom sektoru, ograničen broj angažovanja

Ilustracija (Foto: Unsplash/Helloquence)
Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata. Ovim programom se omogućava mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca kako bi stekli nova znanja, veštine i kompetencije za rad.

Kako se u pozivu navodi, program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa, a trajaće devet meseci.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim mladima na ime novčane naknade isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od 20.000 dinara za osobe sa srednjim obrazovanjem i 24.000 dinara za one sa visokim obrazovanjem.

Pravo učešća u realizaciji programa može ostvariti poslodavac koji ispunjava uslove:

- ima sedište na teritoriji Republike Srbije;

- izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u zakonskim rokovima;

- u poslednjih šest meseci nije bio duže od 30 dana neprekidno evidentiran u registru dužnika prinudne naplate Narodne banke Srbije;

- izmirio ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, pod uslovom da iste redovno izmiruje;

- ima zaposlenog mentora zaduženog za osposobljavanje lica;

- ima tehničke, prostorne i druge kapacitete za osposobljavanje lica, odnosno da radni prostor, tehnička sredstva i oprema po funkcionalnosti odgovaraju broju lica koja se osposobljavaju, kao i da obezbedi sve uslove u skladu sa propisima o bezbednosti i zaštiti na radu.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru. Prioritet za uključivanje u program imaće poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština.

Nacionalna služba zadržava pravo da ograniči broj poslodavaca po sektorima i broj oglašenih pozicija po poslodavcu koji se mogu uključiti u program kako bi se obezbedilo ravnomerno učešće većeg broja poslodavaca iz više različitih sektora.

Broj nezaposlenih na osposobljavanju kod poslodavca

Poslodavac koji ima do pet zaposlenih ima pravo da u program uključi jednu nezaposlenu osobu, poslodavac koji ima od šest do 14 zaposlenih ima pravo da u program uključi najviše dva nezaposlena, a poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima pravo da u program uključi nezaposlene čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja zaposlenih.

Podnošenje zahteva poslodavaca

Zahtev za učešće u programu podnosi se elektronskim putem na portalu www.mojaprvaplata.gov.rs, u periodu od 17. avgusta 2020. godine do 25. septembra 2020. godine.

Poslodavac, ukoliko nije registrovan u Agenciji za privredne registre, dostavlja fotokopiju rešenja nadležnog organa o upisu u registar.

Formiranje liste zahteva poslodavaca

Po podnošenju zahteva, Nacionalna služba vrši proveru kompletnosti podnetog zahteva i ispunjenost uslova za učešće u programu. U cilju provere ispunjenosti uslova Nacionalna služba zadržava pravo da izvrši službeni obilazak poslodavca.

Nakon prijave kandidata, poslodavci vrše proces selekcije prijavljenih kandidata u periodu od 16. oktobra 2020. godine do 31. oktobra 2020. godine.

U roku od 7 dana od dana završetka izbora kandidata formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Tekst javnog poziva pogledajte u PDF fajlu u nastavku:


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.