NavMenu

Za revitalizaciju Jugokopa iz Bujanovca potrebno od 700.000 do 800.000 EUR

Izvor: Agrojug Utorak, 18.08.2020. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)Ilustracija
Klanica Jugokop (Jugocoop) iz Bujanovc imala je sve uslove da napreduje i da se razvija. Dovoljan stočni fond koji joj je gravitirao, dobra tehnologija, i ono što je najvažnije inostrani kupci. A onda je sve stalo. Celu deceniju klanica kapaciteta 80 junadi, ili 1.200 jagnjadi, je u stečaju sa neizvesnom budućnošću, ali i sa veoma dobro očuvanim kapacitetima.

Sa nekadašnjim šefom proizvodnje Srećkom Jordanovićem Agrojug je razgovarao o značaju Jugokopa i mogućnostima da se proizvodnja u njemu ponovo pokrene.

- Značaj poketanja Jugokopa ne bi bio samo u zapošljavanju ljudi, nego bi se i sav nelegalni promet stoke kanalisao u legalne tokove, to automatski podrazumeva prihode državi. To bi bio podstrek svim stočarima da sa sigurnošću gaje stoku i budu sigurni u plasman kod poznatog kupca - rekao je Jordanović.

Ovakva situacija u Bujanovcu stručnjake i zainteresovane nije ostavila ravnodušnim. Veterinarska stanica u Bujanovcu je uradila studiju izvodljivosti obnove proizvodnje u ovoj fabrici.

- Sakupili smo ponude za renoviranje kompletne klanice, počev od rashladnog sistema, građevinskog objekta, sanaciju krovova, vodotornja, pa čak i zamenu i nabaku opreme u samoj klanici. Na osnovu prikupljenih ponuda, kojih je bilo nekoliko za svaki segment, okvirna cifra za osposobljavanje za rad je 700.000 do 800.000 EUR, uključujući i revitalizaciju sistema za prešićšavanje otpadnih voda - rekao je Jordanović.

Ovaj iznos, potreban za kompletnu revitalizaciju ovako značajne proizvodnje na jugu Srbije, nije za nadležne institucije nedostižan. Kako navodi Agrojug, svedoci smo da ilegalnim kanalima gubimo stočni fond koji upravo iz tog razloga drastično opada. Puštanje u rad ove fabrike u značajnoj meri bi zaustavilo takve negativne trendove.

Podsećaju da je Jugokop svojevremeno imao izvozni broj i imao sertifikate za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa na tržište Evropske unije. U krugu od stotinu kilometara nema sličnog objekta, to jest proizvodnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.