NavMenu

SAD uvele nove sankcije prema kompaniji Huawei

Izvor: Tanjug Utorak, 18.08.2020. 10:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Administracija SAD-a je proširila sankcije prema Huawei-u, zabranivši dobavljačima da kineskom tehnološkom divu prodaju čipove izrađene pomoću američke tehnologije ukoliko nemaju specijalne dozvole za to.

Time su, kako ocenjuje Reuters, zatvorene potencijalne "rupe" u američkim sankcijama uvedenim u maju, koje su kompaniji Huawei omogućavale pristup tehnologiji preko trećih strana.

Pooštrena američka ograničenja prema Huawei-u će, po mišljenju IT menadžera i eksperata, verovatno blokirati pristup kineskom proizvođaču pametnih telefona čak i čipovima koji su u skladištima spremni za isporuku i ponovo će poremetiti svetski lanac snabdevanja tehnologijama.

Nove restrikcije apostrofiraju dubok razdor u kinesko-američkim odnosima, najgori u poslednjih više decenija, pri čemu Vašington pritiska vlade širom sveta da istisnu Huawei sa svojih tržišta, tvrdeći da kompanija služi kineskoj vladi za špijuniranje i prikupljanje podataka.

Iz Huawei-a kategorično negiraju da špijuniraju za Kinu.

- Ovo će imati ogromne posledice, jer će blokirati Huawei-eve planove o nabavci čipova putem eksterne kupovine, a ne oslanjanjem na HiSilicon - kaže Gu Venđun, glavni analitičar iz šangajske konsultantske kompanije ICVajz, komentarišući pooštravanje američkih sankcija.

Huawei je ranije saopštio da će od septembra prekinuti proizvodnju svojih Kirin setova integrisanih elektronskih komponenti, jer američki pritisak na dobavljače onemogućava njihovoj HiSilicon diviziji da nastavi da izrađuje čipsetove koji su ključne komponente u mobilnim telefonima.

I za dobavljače čipova širom regiona američka zabrana bi mogla da bude prepreka, jer većina koristi američki softver za dizajn od kompanija Cadence Design Systems i Synopsys kao i alate za štampanje čipova od kompanija među kojima je Applied Materials, upozoravaju stručnjaci.

U Aziji, nova ograničenja mogu da pogode proizvođače memorijskih čipova, uključujući korejski Samsung Electronics i SK hynix, japanskog proizvođača senzora slike Sony i tajvanskog proizvođača čipsetova MediaTek, navode izvori iz industrije čipova, prenosi Reuters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.