NavMenu

Grupa za rakiju Unije 2000 Čačak mogla bi da postane udruženje proizvođača rakije od domaćih sorti šljiva

Izvor: eKapija Utorak, 18.08.2020. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / phideg)Ilustracija
Članovi grupe za rakiju Unije privatnih preduzeća i preduzetnika iz Čačka posetili su gazdinstvo Mladena Jovaševića iz Prijevora, na kome su se upoznali sa sistemom gajenja Fogelovo vreteno, koji je primenjen u ovom voćnjaku. U toku je bila i berba šljiva pomoću mehaničkog pomagala sa kojim jedan radnik sakupi 300 do 400 kg šljiva.

Posle sagledavanja dobrih i loših strana ovog načina gajenja, zaključeno je da je sistem dobar i da treba nastaviti njegovo usavršavanje, navedeno je na sajtu Unije.

Zaključeno je, takođe da rakija od domaćih sorti šljiva poseduje izuzetne kvalitativne osobine i da treba nastaviti sa širenjem proizvodnje ovih sorti, kao i sa širenjem mreže kooperanata kod kojih su zasadi ovih sorti još u funkciji.

Da bi posao dobio funkcionalnu organizovanost, dogovoreno je da se krajem godine organizuje jedan sastanak sa postojećim kooperantima Kablarskog Žubora i novim potencijalnim kooperantima. Na sastanku će biti prezentovani proizvodi Žubora i Šumadinke iz Sirče i konkretna organizacija grupe za rakiju, najavljeno je.

Da bi sve što grupa radi ušlo u što širi krug relevantnih institucija i osoba, uspostavljena je saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom na dva koloseka: vršenje analiza za kontrolu kvaliteta rakija i upoznavanje zainteresovanih studenata sa problemima gajenja šljiva.

Za vršenje analiza napravljen je ugovor između Poljoprivrednog fakulteta i Unije Čačak 2000.

Uspstavljena je i saradnja sa Insitutom za voćarstvo. U toku je izbor klonova za razmnožavanje kod autohtonih sorti šljiva. Kada to bude završeno, proizvodnja sadnog materijala bi trebalo da pređe u nadležnost Instituta.

- Pored postojećih i mogućih kooperanata, neophodno je zasnivanje novih zasada, što nije moguće bez proizvodnje sadnog materijala. Za sada ne postoji drugi način nego da se odaberu stabla koja ispunjavaju neke minimalne parametre i od njih uzimati mlade živiće koje potom u rastilu za 1-2 godina pripremiti za sadnju - navedeno je.

Interfood 60 će do kraja ove godine stvoriti uslove za proizvodnju i promet rakija, tako da će moći da preuzme sve količine koje se kao višak budu pojavile na tržištu, to jest one količine koje ne budu potrebne Kablarskom Žuboru.

- Kako se proizvodnja rakija bude razvijala, razvijaće se i potreba za proširenjem tržišta za prodaju. Svako proširenje tržišta ima svoju cenu. U principu, što je količina robe za prodaju veća, troškovi prodaje po jedinici proizvoda se smanjuju. Ključna stvar za razvoj ovog posla je da svi učesnici ostanu udruženi. A da bi ostali udruženi, međusobni odnosi moraju biti jasno, stručno i pošteno uređeni - napominje se.

Dodaje se da ono što čini temelj ove inicijative jeste to da je rakija proizvedena na određeni način dosta kvalitetnija od većine postojećih rakija, uz malo povećanje cene koštanja.

- Ukoliko se aktivnosti grupe i odnosi u njoj budu razvijali u željenom pravcu, grupa će se registrovati kao udruženje proizvođača rakije od domaćih sorti šljiva sa svojstvom pravnog lica - zaključeno je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.