NavMenu

Posle dugog niza godina mrki medvedi primećeni u valjevskom kraju

Izvor: Blic Ponedeljak, 17.08.2020. 12:39
Komentari
Podeli
Iliustracija (Foto: David Rasmus/shutterstock.com)Iliustracija
Posle dugog niza godina mrki medvedi, čije je stanište Tara, primećeni su i u valjevskom kraju, i to čak u blizini sela u ravničarskom području. Lovci objašnjavaju da, iako se radi o retkosti, ta pojava nije ni neprirodna ni opasna.

Naime, nadzorne kamere u lovištima Kolubarskog okruga registrovale su mrkog medveda. Na području Uba i Mionice primećeno je šest jedinki, jedan odrastao mužjak i dve ženke sa tri mečeta. Pošto se radi o strogo zaštićenoj i praćenoj vrsti, o pojavi mrkog medveda obavešteni su lovci Kolubarskog okruga, a poslednji slučaj da je jedna od jedinki primećena, u blizini nekog naselja, bila je "poseta" jednog mečeta ubskom selu Murgaš.

- Poslednjih nekoliko godina viđamo različite kategorije, a ovog puta to je bilo jedno meče visine oko 1,5 metara i težine do 80 kilograma. Nekoliko dana se zadržalo pored jedne klanice, gde je našlo hranu, a onda se udaljilo i više ga ne viđamo. Nije pričinilo štetu ni usevima ni pčelinjacima na tom području - kaže Zoran Marković, predsednik Lovačkog udruženja Tamnava, dodajući da to nije prva pojava mrkog medveda u njihovom kraju.

Kako objašnjava, medvedi sa Tare, s obzirom na to da ih ima u solidnom broju, polako prelaze na teritorije Povlena i Maljena u valjevskom kraju, a sa tih planina u potrazi za hranom silaze u niže predele oko Mionice, Lazarevca i Uba.

- U okolini Mionice, ispod Divčibara, imamo stanište medveda gde su dve mečke sa tri mečeta. Očekujemo da će u narednom periodu doći do povećanja njihove populacije u ovom kraju, što ne vidim da će biti problem - kaže Marković.

Predsednik udruženja ubskih lovaca kaže da je "medved kao i svaka druga životinja" i da od njega ne preti opasnost.

- Za naš narod ovde je to novina, ali on je u principu isti kao i svaka druga divljač. Sve smo preduzeli da ga zaštitimo i da se on polako vrati odakle je došao. Mrke medvede treba zaštiti jer su bili na ivici izumiranja - zaključuje Marković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.