Izvor: Lotel | Nedelja, 16.08.2020.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu obimna ulaganja u objekte osnovnih škola na teritoriji opštine Loznica

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Grad Loznica svake godine izdvaja značajna sredstva iz svoga budžeta za obrazovanje na svim nivoima od predškolskog, osnovnog i srednjeg, a uprkos pandemiji i ove godine letnji period koristi se za kapitalna ulaganja u školske objekte kako bi škole bile spremne za početak nastave, rekao je pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić:

- Obrazovanje je naš prioritet, cilj jeste da popravljamo uslove za rad učenika i nastavnika svake godine s obzirom na to da na teritoriji grada Loznice ima više od 50 školskih objekata u kojima se izvodi nastava, 14 matičnih osnovnih škola sa 29 izdvojenih odeljenja, jedna osnovna muzička i četiri srednje škole i uvek leto koristimo za rekonstrukciju i sređivanje školskih objekata, a u ovogodišnjem budžetu za obrazovanje smo projektovali 480.000.000 dinara, što je više od petine celog budžeta. Opredelili smo dovoljno novca za kapitalno sređivanje škola u ovoj godini.

On je naglasio da će se uprkos epidemiji virusa korona i u ovoj godini nastaviti sa kapitalnim ulaganjima u školske objekte i istakao da su već definisani pojedini planovi za jedan broj škola gde će se raditi.

- Uložićemo dosta u školu u Banji Koviljači, gde ćemo završiti rekonstrukciju krova na preostalih 600 m2, za šta smo predvideli 2.000.000 dinara i ta škola biće potpuno sređena, ona više skoro da nema nikakvih građevinskih potreba, s obzirom na to da smo ranije uradili fasadu i zamenu fasadne stolarije, školsko dvorište, rekonstrukciju mokrih čvorova i priključili školu na daljinski sistem grejanja - smatra pomoćnik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Loznici treba završiti rekonstrukciju krova iznad fiskulturne sale, čija je površina oko 300 m2, rekonstruisati hidrantski sistem i krov u izdvojenom odeljenju u Zajači i za te radove izdvojeno je oko 2.000.000 dinara.

– Takođe, želimo da zamenimo kotlove u OŠ Sveti Sava u Lipničkom Šoru i tu smo predvideli oko 2.000.000 dinara za rekonstrukciju kotlarnice i kupovinu novih kotlova kako bi sve bilo spremno za grejnu sezonu - naveo je Đokić.

On je rekao da će biti rekonstruisani i mokri čvorovi u izdvojenom odeljenju OŠ Petar Tasić u Donjem Dobriću, a biće obavljeni i manji radovi na stepeništu i zameni oluka u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Lipnici.

- Slede radovi u OŠ Stepa Stepanović u Tekerišu, to je škola koja ima više izdvojenih odeljenja: u Gornjoj i Donjoj Badanji osmorazredna, u Ribarici, Stupnici i Trbosilju četvororazredna izdvojena odeljenja i gde nažalost imamo najmanji broj đaka, svega 76 učenika u takoreći šest škola – primetio je Đokić.

Za školu 14. oktobar u Dragincu predvideli su oko 6.000.000 dinara za rekonstrukciju krova, odnosno betonskog crepa, jer to je škola koja je građena pre više od 40 godina i već je zrela za ozbiljne radove.

- Ići ćemo u dva koraka, dve građevinske celine, jednu ćemo završiti u ovoj godini, ali nastavićemo sledeće, a sa tom sumom novca sigurno ćemo dosta toga uraditi. Što se srednjih škola tiče, one su sve u pristojnom stanju i tu ništa nećemo raditi, ali sve ovo što smo planirali biće završeno do početka školske godine – zaključio je Đokić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.