Izvor: Beta | Petak, 14.08.2020.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slovenija podržava terminal za LNG na Krku - "Potreban nam je i drugi blok nuklearke Krško"

Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Nuklearna centrala Krško i terminal za tečni prirodni gas (LNG) na Krku bile su teme razgovora rukovodstva Slovenije s američkom delegacijom koju je vodio državni sekretar Majk Pompeo, potvrdio je za slovenačku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

- Sloveniji je potrebno sigurno snabdevanje gasom i zato podržava gasni terminal LNG na Krku, a ako želi biti energetski nezavisna, potreban joj je drugi blok nuklearne elektrane Krško - rekao je Vrtovec, prenosi Hina.

Taj ministar i predstavnici nekoliko slovenačkih energetskih kompanija razgovarali su s američkom delegacijom o produbljavanju saradnje u tim oblastima, radi, kako je rekao, jačanja sigurnosti snabdevanja i diversifikacije izvora energije.

- Razgovarali smo o temama od strateškog interesa za Sloveniju i Sjedinjene Države kao saveznike - rekao je slovenački ministar i naglasio da je važno da Slovenija ne zavisi samo od jedne zemlje u snabdevanju gasom i drugim energentima.

Na primedbu da će gas sa LNG terminala na Krku biti skuplji od onog iz Rusije koji Slovenija kupuje od Gasproma, Vrtovec je rekao da se o tome nije razgovaralo sa američkom delegacijom.

Vrtovec je kazao da, pošto je nuklearna centrala Krško građena zapadnom tehnologijom (Westinghouse), saradnja s SAD je potrebna, tim više što Sloveniji treba još jedan, drugi blok te centrale, ali u Sloveniji još nije doneta odluka o tome.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.