NavMenu

Slovenija podržava terminal za LNG na Krku - "Potreban nam je i drugi blok nuklearke Krško"

Izvor: Beta Petak, 14.08.2020. 14:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)Ilustracija
Nuklearna centrala Krško i terminal za tečni prirodni gas (LNG) na Krku bile su teme razgovora rukovodstva Slovenije s američkom delegacijom koju je vodio državni sekretar Majk Pompeo, potvrdio je za slovenačku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

- Sloveniji je potrebno sigurno snabdevanje gasom i zato podržava gasni terminal LNG na Krku, a ako želi biti energetski nezavisna, potreban joj je drugi blok nuklearne elektrane Krško - rekao je Vrtovec, prenosi Hina.

Taj ministar i predstavnici nekoliko slovenačkih energetskih kompanija razgovarali su s američkom delegacijom o produbljavanju saradnje u tim oblastima, radi, kako je rekao, jačanja sigurnosti snabdevanja i diversifikacije izvora energije.

- Razgovarali smo o temama od strateškog interesa za Sloveniju i Sjedinjene Države kao saveznike - rekao je slovenački ministar i naglasio da je važno da Slovenija ne zavisi samo od jedne zemlje u snabdevanju gasom i drugim energentima.

Na primedbu da će gas sa LNG terminala na Krku biti skuplji od onog iz Rusije koji Slovenija kupuje od Gasproma, Vrtovec je rekao da se o tome nije razgovaralo sa američkom delegacijom.

Vrtovec je kazao da, pošto je nuklearna centrala Krško građena zapadnom tehnologijom (Westinghouse), saradnja s SAD je potrebna, tim više što Sloveniji treba još jedan, drugi blok te centrale, ali u Sloveniji još nije doneta odluka o tome.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.