NavMenu

Akcija "Rashladi grad" do kraja avgusta u Beogradu - Borba sa klimatskim promenama

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 14.08.2020. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anut21ng Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Akcija "Rashladi grad", u organizaciji Centra za promociju nauke, počela je u sredu u Beogradu i trajaće do kraja avgusta, svakog ponedeljka, srede i petka od 18 do 21 sat.

Građani će u okviru akcije imati priliku da na interaktivnoj mapi obeleže kritične lokacije u gradu kada je reč o klimatski promenama, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Akcija je deo projekta TeRRIFFICA koji se sprovodi u još pet zemalja EU sa ciljem da se što više građana uključi u borbu protiv klimatskih promena. Građani mogu na interaktivnoj mapi da označe mesto u gradu na kojem ih vrućina najviše pogađa ili gde poplave prave najviše problema, kao i da predlože rešenja

Za početak akcije izabran je Međunarodni dan mladih, 12. avgust, kako bi se naglasila važnost uključivanja mladih u klimatsku akciju, saopštio je Centar za promociju nauke (CPN).

Na beogradskom Trgu republike postavljena je pokretna mini meteorološka stanica i mobilna stanica za mapiranje, koju je osmislila i dizajnirala arhitekta Mirjana Utvić iz CPN-a. Ova stanica građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama.

Na interaktivnoj mapi preko ove mobilne stanice, ali i preko svog računara, građani mogu da označe mesto u gradu na kojem ih, na primer, vrućina najviše pogađa ili gde poplave prave najviše problema. Takođe, mogu da predlože i rešenja, na primer, gde bi trebao postaviti javnu česmu ili neku vrstu zaštite koja bi obezbeddila hladovinu.

Takođe, građani na lokaciji na kojoj je postavljena stanica mogu da saznaju kako mogu svojim aktivnostima da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena, naveo je CPN.

Ideja projekta TeRRIFFICA je da pokrene građane da i sami budu naučni istraživači, što postaje sve važnija praksa kada je reč o pojavama koje se tiču svih nas.

Jedan od ciljeva TeRRIFICA projekta, koji se finansira iz programa Evropske unije Horizont 2020, je da u šest pilot-regiona, u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj, Srbiji, Poljskoj i Belorusiji, prepozna i sakupi znanja i zaključke građana o izazovima koje nose klimatske promene.

U izabranim pilot-oblastima primeniće se različiti pristupi ublažavanju i prilagođavanju na klimatske promene od centralnih ka južnim, istočnih ka zapadnim, urbanim i ruralnim, EU i ne-EU prostorima.

Prikupljanje podataka iz različitih oblasti doprineće određivanju relevantnih varijabli i faktora koji utiču na efikasnost akcija za klimu. Rezultati će biti ključni za razvoj planova prilagođavanja na klimatske promene, što bi trebalo da na kraju vodi ka institucionalnim i strateškim promenama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.