Izvor: eKapija | Petak, 14.08.2020.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojena uredba o programu Moja prva plata - Država daje 20.000 dinara naknade za srednjoškolce i 24.000 za mlade sa visokim obrazovanjem

Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata, za čiju će se realizaciju u 2020. i 2021. godini obezbediti sredstva u iznosu od dve milijarde dinara.

Ovim programom stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i njihovo zapošljavanje.

- Država će za deset hiljada mladih ljudi, koji su završili srednje škole i fakultete, pokrivati deo troškova njihove plate i time ih motivisati za pronalaženje prvog posla, a poslodavcima olakšati odluku da ih zaposle. Sredstva će biti prosleđena Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja sprovodi program - navodi se na sajtu Vlade.

U okviru programa devetomesečnog ospobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, kao i pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Postoji mogućnost da i poslodavci daju određene naknade mladima, kada prepoznaju da su među kadrovima koje su odabrali za stručno osposobljavanje oni koji će odgovoriti njihovim potrebama.

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće NSZ, a prijavljivanje će biti preko sajta "Moja prva plata" do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

- Mladi mogu da se prijave za neograničeni broj pozicija, a što se tiče poslodavaca, svi uslovi će biti definisani javnim pozivom Nacionalne službe za zapošljavanje, takođe i na sajtu NSZ biće oglašen poziv i vidljivi uslovi i u skladu sa tim uslovima i instrukcijama poslodavci će se prijavljivati - rekla je Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Kovačević je navela da će program biti prilika za mlade da steknu i svoja prva radna iskustva, te da program "Moja prva plata" nudi mogućnost poslodavcima da pronađu kadrove za određena zanimanja koja su inače teško nalazili, da podmlade svoj tim i osposobe mlade u skladu sa potrebama njihovih kompanija.

- Uslov jeste da mladi budu bez radnog iskustva. Ovo će biti prilika da uđu u realno radno okruženje i da se u okviru programa osposobljavaju za samostalan rad na konkretnim radnim pozicijama koje će oglasiti poslodavci - navela je Kovačević.

NSZ 17. avgusta raspisuje javni poziv koji bliže definiše uslove za program Moja prva plata

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) će 17. avgusta raspisati javni poziv kojim će se bliže definisati uslovi učešća i način prijavljivanja poslodavaca i nezaposlenih lica u okviru realizacije programa podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata, najavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podseća se da će u tom program, o kome je Vlada Srbije usvojila uredbu, biti uključeno 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program će se sprovoditi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, a prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština, u skladu sa propisom Vlade Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.