NavMenu

Ovako će izgledati kongresno-koncertna dvorana u Banjaluci - Izabrano pobedničko idejno rešenje

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.08.2020. 13:54
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Banjaluka)
Arhitektonski tim iz Beograda pobednik je međunarodnog konkursa za idejno rešenje buduće multifunkcionalne dvorane/kongresnog centra, u konkurenciji od 110 prijavljenih rešenja iz celog sveta, saopštio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić tokom današnjeg predstavljanja pobedničkog rešenja buduće kongresne dvorane.

Po broju prijavljenih radova, ovo je najveći međunarodni konkurs u novijoj istoriji Banjaluke.

Predstavljajući izabrano rešenje, koje će biti nagrađeno sa 30.000 EUR, Radojičić je istakao da Banjaluka dobija novi multifunkcionali kongresno-konferencijsko-koncertni centar i time još jedan simbol 21. vijeka.

- Ovaj sadržaj u konkurenciji 110 radova arhitekata iz 38 država zavredio je konačnu ocjenu konkrusne komisije za pobedu – rekao je Radojičić.

On je naglasio da će, izgradnjom ovog objekta, Banjaluka dobiti jedan od svojih budućih simbola, te da će, svojim arhitektonskim rešenjem, biti jedinstven i prepoznatljiv.

Prema njegovim rečima, nakon izbora idejnog rješenja, ući će se u izradu glavnog projekta, a uporedo sa tim sklapaće se i finansijska konstrukcija za izgradnju buduće dvorane.

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da je pobedničko rešenje izabrano u izuzeteno oštroj konkurenciji odličnih arhitektonskih rešenja.

- U pobjedničkom radu, uz atraktivan vizuelni izgled, sadržaji su postavljeni po vertikali, a u samom vrhu objekta planirana je koncertna dvorana – rekao je Rašković.

Kako je pojasnio, tri su glavne namene ovog multifunkcionalnog objekta – jezgro tog sadržaja je koncertna dvorana od 1.500 mesta, koja će uz prioritenu namenu, služiti i za razne kongrese i sastanke. Zatim, sadržavaće pozorišnu salu do 700 mesta, prostor za filharmoniju i dopunski sadržaji poput ugostiteljstva.

Prvonagrađeno rešenje delo je arhitektonskog tima iz Beograda u sledećem sastavu: Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Drugu nagradu osvojio je autorski tim zagrebačkog arhitektonski biro BIRO space society u sastavu: Hrvoje Arbanas, Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Vana Pavlić.

Treća nagrada ide u ruke auroskom timu iz Beograda u sastavu: Slađana Milivojević, Milan Đurić, Dejan Miletić, Aleksandru Vuja, Predrag Živković, Selma Lazović, Milena Dimitrić, Saša Dimitrić, i Tihomir Dičić.

Pored njih, komisija je, zbog značajnih ahitektonskih dostignuća, pohvalila šest radova koji su delo arhitekata iz Španije, SAD-a, Japana, Indonezije i Crne Gore.

U radu komisije, koja je izabrala nagrađene radove, učestvovao je jedan od najpoznatijih evropskih arhitekata današnjice – profesor Boris Podreka. Pored njega, u radu komisije učestvovali su i: Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Igor Radojičić, gradonačelnik, Ivan Rašković, gradski arhitekta, Miomir Mijić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, te arhitekte Sanela Kecman i Nevena Predojević.

Zbog velikog broja prijavljenih radova, pobednici su izabrani posle šest krugova odlučivanja, a samo žiriranje trajalo je više od dva meseca.

Konkurs je raspisan u decembru prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.