Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2020.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vendor Lever - Smart rešenje za produžavanje veka starim vending mašinama

(Foto: Tele Go/Nemanja Pucarević)
Statistika pokazuje da se u svetu dnevno popije više od pola milijarde šoljica kafe kupljenih na vending mašinama. Da bi uspeli da isprate rastuću potražnju, operateri vending mašina moraju da modernizuju i optimizuju poslovanje. Ovo podrazumeva efikasniji menadžment, održavanje inventara ali i unapređenje korisničkog iskustva. Jedno od rešenja koja se sama nameću je kupovina novih, modernih ali skupih mašina, dok stare postaju elektronski otpad.

Da bi se ovo izbeglo i odložilo, kompanija Tele Go, članica Naučno-tehnološkog parka Beograd, razvila je hardversko i softversko rešenje kojim se stari modeli vending mašina unapređuju u "Smart vending mašine". To se postiže tako što se hardverske i softverske komponente implementiraju u stare modele vending mašina i dodaju im pametne (napredne) funkcionalnosti.

- Moderno dizajnirana vrata mašine sa touch screen ekranom montiramo na postojeću mašinu, kako bismo joj dali atraktivniji i savremeniji izgled. Unutar mašine instalira se hardverska komponenta koja je mozak Vendor lever rešenja i koja uz specifičnu softversku aplikaciju povezuje mehanizam stare mašine sa novim vratima, touch screen ekranom i ostalim komponentama rešenja - kaže Andrijana Mihajlović, menadžer razvoja projekta.

Pored pomenutih funkcionalnosti, u opciji su telemetrija, mobilne aplikacije za servisere kao i softver za upravljanje poslovanjem. Telemetrija omogućava očitavanje trenutnog stanja mašine, zajedno sa informacijama o količini sastojaka za napitke. Serviserima su ovakve informacije dostupne preko mobilne aplikacije koja je posebno dizajnirana za ovakvu namenu. Pored toga, Vendor Lever razvio je i Business Management System – softver za upravljanje poslovanjem, koji pruža podatke o održavanju i prodaji. Sve navedene opcije su odvojene, pa operater može birati šta želi da mu se implementira.

- U planu je i razvoj mobilne aplikacije za krajnje korisnike (kupce proizvoda sa vending aparata). Ova aplikacija će korisniku omogućiti pronalaženje mašine u blizini njegove lokacije te poručivanje i kupovinu napitka kroz samu aplikaciju – kaže Andrijana Mihalović.

Vendor Lever je rešenje koje se stalno unapređuje kroz interakciju sa klijentima. Zato je tim kompanije Tele Go otvoren za saradnju sa partnerima i investitorima koji vide potencijal za dalji razvoj i komercijalizaciju ovakvog rešenja u vending industriji.

Milica BanovićUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.