NavMenu

Luka Split će graditi naftni terminal

Izvor: Tanjug Sreda, 12.08.2020. 16:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)Ilustracija
Luka Split priprema gradnju naftnog terminala za prihvat tankera i transport nafte železnicom i kamionima u unutrašnjost.

Reč je o terminalu s četiri rezervoara ukupnog kapaciteta 56.000 kubika u splitskoj Severnoj luci i o osmom takvom postrojenju na hrvatskoj strani Jadrana, računajući i Inine terminale u Bakru i Solinu koji služe samo za potrebe te kompanije, piše Slobodna Dalmacija.

Direktor Luke Split Jerko Bačić kaže da se trenutno usklađuju poslovni planovi, vrše procene poslovnog plana prihoda i dobiti s procenom rizika tokom izgradnje terminala naftnih derivata, te razrađuje struktura projekta.

Na pitanje kada bi izgradnja mogla da počne, Bačić odgovara da je period za gradnju ovakvog objekta otprilike dve godine od dobijanja svih potrebnih potvrda i dozvola nadležnih tela.

Prve procene investicije kreću se u iznosima od 150 miliona do 200 miliona kuna (20-27 mil EUR). No, u ovom trenutku u mogućnosti smo da damo samo ove okvirne finansijske podatke o visini i proceni ulaganja, dodoao je on.

Tako bi, uz najveći i široj javnosti najpoznatiji terminal Jadranskog naftovoda na Krku, te po dva terminala u zadarskoj luci Gaženici i u Pločama, na hrvatskoj obali trebalo da nikne šesti komercijalni naftni terminal.

Kada se, osim terminala za Inine potrebe, nabrojanima doda i najveći terminal na Jadranu, u slovenačkom Kopru, i terminal u luci Bar u Crnoj Gori, logično se nameće pitanje ima li za sve njih posla, odnosno ide li Luka Split u isplativu investiciju, konstatuje Slobodna Dalmacija.

Bačić tim povodom ističe da su sproveli sveobuhvatnu i sistemsku studiju opravdanosti ulaganja, iz koje je vidljivo da su na ovom području trenutni kapaciteti savremenih terminala naftnih derivata nedovoljni, piše list.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.