Izvor: Tanjug | Sreda, 12.08.2020.| 16:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Luka Split će graditi naftni terminal

Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)
Luka Split priprema gradnju naftnog terminala za prihvat tankera i transport nafte železnicom i kamionima u unutrašnjost.

Reč je o terminalu s četiri rezervoara ukupnog kapaciteta 56.000 kubika u splitskoj Severnoj luci i o osmom takvom postrojenju na hrvatskoj strani Jadrana, računajući i Inine terminale u Bakru i Solinu koji služe samo za potrebe te kompanije, piše Slobodna Dalmacija.

Direktor Luke Split Jerko Bačić kaže da se trenutno usklađuju poslovni planovi, vrše procene poslovnog plana prihoda i dobiti s procenom rizika tokom izgradnje terminala naftnih derivata, te razrađuje struktura projekta.

Na pitanje kada bi izgradnja mogla da počne, Bačić odgovara da je period za gradnju ovakvog objekta otprilike dve godine od dobijanja svih potrebnih potvrda i dozvola nadležnih tela.

Prve procene investicije kreću se u iznosima od 150 miliona do 200 miliona kuna (20-27 mil EUR). No, u ovom trenutku u mogućnosti smo da damo samo ove okvirne finansijske podatke o visini i proceni ulaganja, dodoao je on.

Tako bi, uz najveći i široj javnosti najpoznatiji terminal Jadranskog naftovoda na Krku, te po dva terminala u zadarskoj luci Gaženici i u Pločama, na hrvatskoj obali trebalo da nikne šesti komercijalni naftni terminal.

Kada se, osim terminala za Inine potrebe, nabrojanima doda i najveći terminal na Jadranu, u slovenačkom Kopru, i terminal u luci Bar u Crnoj Gori, logično se nameće pitanje ima li za sve njih posla, odnosno ide li Luka Split u isplativu investiciju, konstatuje Slobodna Dalmacija.

Bačić tim povodom ističe da su sproveli sveobuhvatnu i sistemsku studiju opravdanosti ulaganja, iz koje je vidljivo da su na ovom području trenutni kapaciteti savremenih terminala naftnih derivata nedovoljni, piše list.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.