NavMenu

Radovi na trasi železničke obilaznice oko Niša trebalo bi da počnu do jeseni naredne godine

Izvor: Beta Sreda, 12.08.2020. 15:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Eksproprijacija zemljišta na trasi železničke obilaznice oko Niša trebalo je da bude završena do marta ove godine, ali su koronavirus, izbori i hapšenje direktora JP Infrastruktura železnice Miroljuba Jevtića, taj proces produžili za najmanje šest meseci, rekao je koordinator projekta izgradnje obilaznice za grad Niš Ljubivoje Slavković.

- Nakon hapšenja direktora železnice mesec dana nismo mogli ništa da uradimo, jer nismo imali sa kim da sarađujemo u tom preduzeću. Potom je krenula epidemija i vanredno stanje, a najveći broj službenika u železnici, katastru i niškoj upravi su majke sa malom decom zbog čega nisu radile ili su radile od kuće - izjavio je Slavković za agenciju Beta.

On je dodao da su nakon hapšenja i epidemije došli izbori, tako da je i to usporilo eksproprijaciju, jer se čeka na odobravanje budžeta za raseljavanje građana koji se nalaze na trasi buduće obilaznice.

- Završili smo eksproprijaciju oko 1.850 parcela, a 90% vlasnika je isplaćeno. Ostala nam je eksproprijacija još samo sedam njiva i 37 parcela sa objektima - istakao je Slavković.

Prema njegovim rečima, za eksproprijaciju zemljišta uloženo je iz državnog budžeta skoro 14 mil EUR i sada treba da se usvoji budžet od 2,5 mil EUR za objekte koji treba da budu porušeni.

Slavković je rekao da se na trasi nove obilaznice nalazi oko 50 objekata, a oko 15 su domaćinstva, tri su firme, oko 20 su pomoćni objekti i sedam objekata su vikendice.

On je dodao da će vlasnici čije će kuće i stanovi biti srušeni dobiti novac da sami reše svoje stambeno pitanje.

- Ukoliko budžet bude brzo odobren, moći ćemo za otprilike dva meseca da sve završimo i da krene raseljavanje građana, a to će biti najteži deo ovog posla eksproprijacije - naglasio je Slavković.

On je istakao da početak izgradnje obilaznice oko Niša zavisi od odluke Vlade Srbije.

- Verujem će radovi početi do jeseni naredne godine. U toku je izrada projekta obilaznice i potpisan je ugovor sa Evropskom investicionom banku o finansiranju radova - rekao je Slavković.

Podsetio je da je izgradnja 22 kilometra duge železničke obilaznice oko Niša deo jedinstvenog projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.