Izvor: eKapija | Sreda, 12.08.2020.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tivat će početi da zarađuje od prodaje prerađene vode - Luštica Development će dodatno prečišćavati vodu i koristiti je za navodnjavanje budućih golf terena

Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)
Ugovorom o snabdevanju kompanije Luštica Development prerađenim otpadnim vodama iz postrojenja za preradu otpadnih voda na Klačini, na tivatskom dilu poluostrva Luštica, po prvi put se u Crnoj Gori realizuje prihod od prodaje prerađene vode, što će funkcionisanje ovog preduzeća učiniti dodatno održivijim.

- Pri tome, ne postoji mogućnost da dođe do ugroženosti vodosnabdevanja građana Tivta niti može nastati bilo kakva ekonomska šteta po Opštinu Tivat. Ugovor stupa na snagu tek kada dobije saglasnost Regulatorne agencije za energetiku i nakon toga još jedne verifikacije u Skupštini Opštine. Ona će biti urađena na osnovu svih parametara - saopštio je predsednik Opštine Tivat Siniša Kusovac, navodi se na opštinskom sajtu.

Obezbeđivanje kontinuiranog i redovnog snabdevanja vodom u potrebnim količinama i u skladu sa standardima kvaliteta vode, od ključnog je značaja za početak, rad i funkcionisanje golf oblasti u okviru projekta Luštica Bay. Početak rada na ovom dijelu projekta je planiran za januar 2021.

Postrojenje za preradu otpadnih voda, u naselju Krtoli u Opštini Tivat, počelo je sa radom 7. jula 2016. godine. Opština Tivat i Opština Kotor su formirale zajedničko preduzeća na koje su prenele vlasništvo, a koje upravlja postrojenjem.

Kompanija Luštica Development, investitor novog grada Luštica Bay, ugovorom će preuzimati prerađene otpadne vode, dodatno ih prečišćavati u svom postrojenju i koristiti za navodnjavanje golf terena u izgradnji.

- Ugovorom o snabdevanju Luštice Development, čije usaglašavanje među ugovornim stranama je trajalo dve godine, definisane su minimalne količine koje će iz postrojenja na godišnjem nivou preuzimati Luštica Development. U slučaju da kvalitet vod, odnosno salinitet, ne zadovoljava parametre definisane zakonom, Vodovod i kanalizacija (ViK) Tivat će preuzimati dodatne količine iz regionalnog vodovoda (RV) a Luštica Development će u tom slučaju platiti troškove lokalnog vodovoda, prema definisanim i usaglašenim parametrima troška. Snabdevanje projekta Luštice vodom iz Regionalnog vodovoda i potrebne količine definisane su još 2009. godine, Ugovorom između Vlade CG i preduzeća Luštica Development - stoji u saopštenju na sajtu Opštine.

Nakon usvajanja u Skupštini Opštine, ugovor sa Lušticom Development potpisaće Opštine Tivat i Kotor kao suosnivači preduzeća Postrojenje za prečišćavanja otpadnih voda (PPOV)

- Voda se prioritetno daje za građane, pa tek onda ono što je potreba. I to je navedeno u ugovoru. Tih situacija je i do sada bilo, poput požarne od pre nekoliko godina, ali su i tada i sada građani prioritet pa tek onda razvojni projekti - pojasnio je Alen Krivokapić, direktor ViK Tivat.

On je dodao da je zahvaljujući izgradnji rezervoara u Gradišnici postavljen uslov da se Luštici mogu isporučivati veće kolićine vode za piće. Potrebno je u što skorijem roku završiti izgradnju cevovoda od rezervoara u Gradiošnici do sekundarne mreže kako bi isti bio stavljen u funkciju.

Postrojenje sklapanjem ovog ugovora ima dodatni izvor finansiranja, za vodu koja mu predstavlja finalni proizvod, dakle pre samo ispumpavanja u more. Za Lušticu Bay je prečišćena tehnička voda neophodna za navodnjavanje golf zone, i treba da dopuni količine kojima iz sopstvenih postrojenja, raspolaže sam kompleks.

- Luštica Development će preuzimati prerađenu otpadnu vodu iz Postrojenja, od priključne tačke za potrebe distribucije kroz vlastitu distributivnu mrežu Luštice Development do skladišnih kapaciteta u golf oblasti. Dnevni planirani obim otpadnih voda iznosi 4.5 hiljade m3 a garantovani obim kojim će snabdevač kontinuirano snabdevati LD, na dnevnom nivou, neće biti manji od 2.5 hiljade m3 - stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Luštica Development će, o svom trošku, planirati, dizajnirati, izgraditi, upravljati i održavati infrastrukturu za potrebe distribucije prerađene vode od priključne tačke do skladišnih kapaciteta u golf oblasti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.