NavMenu

Rodna godina za poljoprivredu - Dobar rod kod svih ratarskih kultura

Izvor: Tanjug Sreda, 12.08.2020. 14:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zoom Team/shutterstock.com)Ilustracija
Ovo je dobra godina za poljoprivredu, biće dobar rod kod svih ratarskih kultura, i kod svih ćemo imati viškove za izvoz, a svi koji su dali maksimum nemaju razloga da se žale, rekao je u izjavi za Tanjug Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije.

Žetva ranih hibrida suncokreta počela ovih dana u Južnom Banatu a očekivani prinosi između 3 i 3,2 tone po hektaru.

- Suncokret je na oko 220.000 hektara, što je dovoljno za naše prerađivače i standardno da izvezemo nešto preko 100.000 tona. Cenu suncokreta kod nas pre svega određuje ponuda i tražnja na međunarodnom tržištu. Za proizvođače dobro da postoji konkurencija, jer su pored uljara tu i izvoznici - rekao je on.

Uljare znaju da ne smeju dozvoliti da ostanu bez sirovina, i tradicionalno podignu cenu za dinar do dva po kilogramu, iznad izvozne cene, pa je tek ono što ostane posle njihovih kupovina predmet izvoza.

- Ako bi sada na osnovu svetske cene formirali cenu na domaćem tržištu, ona bi sa porezom za proizvođače trebalo da se kreće između 32 i 35 dinara po kilogramu - smatra Saković.

Za kukuruz ovo je godine skoro idealnih vremenskih prilika, pa Saković očekuje da rod kukuruza bude veći od 10% do 20% u odnosu na prethodnu godinu.

- Treba očekivati 8,8 tona po hektaru, ili preko devet tona - to će biti apsolutni rekord za Srbiju- kaže on.

Srbija ima gotovo milion hektara pod kukuruzom a rod će biti preko osam miliona tona pa se može očekivati izvoz od 3,5 miliona tona.

Saković je ocenio da je godina i za pšenicu bilja bolja od očekivanja posebno po pitanju kvaliteta.

- Niko ne bi trebalo da bude razočaran. Cene nisu bile loše, kretale su se između 18 i 19 dinara po kilogramu, a poljoprivrednici su očekivali kao i uvek nešto više - kaže on.

Prosečan prinos pšenice bio je preko 4,5 tona po hektaru, što će sa prelaznim zalihama omogućiti ne samo da se zadovolje domaće potrebe nego i da se realno od 1,5 miliona tona izveze 1,3 miliona tona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.