NavMenu

U toku selektivni izlov srebrnog karasa na Paliću, sledi poribljavanje domaćim vrstama ribe

Izvor: RTV Sreda, 12.08.2020. 12:50
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Jedan od razloga za nepovoljno stanje Palićkog jezera jeste struktura njegovog ribljeg fonda. Kako bi se to promenilo i načinio dodatni korak u poboljšanju kvaliteta jezerske vode, u toku je selektivni izlov srebrnog karasa, vrste ribe koja je označena za invazivnu vrstu, a na njenom mestu poribljavanjem trebaju da se nađu domaće vrste ribe.

Tone i tone srebrnog karasa biće izvađene iz Palićkog jezera ovoga leta. Ova riblja vrsta, zbog svojih svojstava stvara negativan uticaj na ostale biljne i životinjske vrste. Ukratko, ponaša se kao korov na poljima. Da bi se to promenilo, potrtebno je da se ova riba zameni domaćim vrstama.

- Mi vadimo razne vrste, ali domaće autohtone vraćamo. Naravno, brojimo jer je to mogućnost i za monitoring, da vidimo kako stojimo sa vrstama. I mogu da kažem da jako dobro stojimo sa vrstama, imamo ih preko 16 - kaže Tamaš Vinko iz Javnog preduzeća Palić Ludaš.

Selektivni izlov jedna je od mera za ozdravljenje jezera predviđenih projektom Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš koji finansira Vlada Nemačke sa više miliona evra, a koji između ostalog podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže na Paliću, njeno povezivanje sa gradskim prečistačem, formiranje zaštitnog pojasa oko jezera...

- Ovaj metod je jako dobar sa ovim vršakama, zato što do tone, tone i po vadimo svakodnevno i cilj nam je da sada ovaj put izvadimo 50 tona ukupno. Tako bismo smanjili na pola količinu koja je procenjena pre tri godine, to je negde 160 tona ukupno. Prošle godine smo vadili negde 20 tona, pre toga 10btona, plus ovih 50 to je negde oko polovine i planiramo sledeće godine da radimo poribljavanje sa grabljivim vrstama, znači štuku ćemo ubaciti, grgeč i malo šarana - dodaje on.

Medvedi iz Zoološkog vrta će u najvećoj meri konzumirati ribu koja se vadi iz jezera, koja je laboratorijski potvrđena kao ispravna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.