Izvor: Beta | Sreda, 12.08.2020.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekonomija Velike Britanije nakon 11 godina zvanično u recesiji

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)
Ekonomija Velike Britanije zvanično je pala u recesiju posle 11 godina, jer je u drugom tromesečju pala za rekordnih 20,4% što je posledica uvođenja restriktivnih mera u borbi protiv koronavirusa. Zavod za nacionalnu statistiku zabeležio je pad od 2,2% u prva tri meseca, a zatim u aprilu 20,4% što je najveći mesečni zabeleženi pad svih vremena.

Za razliku od drugih zemalja, britanska agencija za statistiku pruža mesečne cifre koje prate kvartalne cifre i one pokazuju neku nadu da se ekonomija oporavlja nakon ublažavanja nekih ograničenja zaključavanja.

U junu, kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mesečnoj stopi od 8,7%.

- Ekonomija je počela da se oporavlja u junu, kada su se prodavnice ponovo otvorile, fabrike počele da povećavaju proizvodnju i građevinska industrija je nastavila da se oporavlja - rekao zvaničnik Zavoda za statiku.

Britanska vlada se nada da će sa popuštanjem mera poslednjih meseci, poput ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora u julu, omogućiti privredi da nastavi sa oporavkom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.