NavMenu

Ekonomija Velike Britanije nakon 11 godina zvanično u recesiji

Izvor: Beta Sreda, 12.08.2020. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Ekonomija Velike Britanije zvanično je pala u recesiju posle 11 godina, jer je u drugom tromesečju pala za rekordnih 20,4% što je posledica uvođenja restriktivnih mera u borbi protiv koronavirusa. Zavod za nacionalnu statistiku zabeležio je pad od 2,2% u prva tri meseca, a zatim u aprilu 20,4% što je najveći mesečni zabeleženi pad svih vremena.

Za razliku od drugih zemalja, britanska agencija za statistiku pruža mesečne cifre koje prate kvartalne cifre i one pokazuju neku nadu da se ekonomija oporavlja nakon ublažavanja nekih ograničenja zaključavanja.

U junu, kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mesečnoj stopi od 8,7%.

- Ekonomija je počela da se oporavlja u junu, kada su se prodavnice ponovo otvorile, fabrike počele da povećavaju proizvodnju i građevinska industrija je nastavila da se oporavlja - rekao zvaničnik Zavoda za statiku.

Britanska vlada se nada da će sa popuštanjem mera poslednjih meseci, poput ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora u julu, omogućiti privredi da nastavi sa oporavkom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.