Izvor: Tanjug | Utorak, 11.08.2020.| 13:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatska će morati da uveze pšenicu

(Foto: smart.art/shutterstock.com )
Ovogodišnja žetva pšenice u Hrvatskoj je završena, prinosi su veliki, ali je kvalitet loš pa će morati da se uvezu određene količine durum pšenice kako bi pekarska industrija mogla da proizvodi kvalitetan hleb i peciva, piše Slobodna Dalmacija.

Proizvedeno je minimalno 950.000 tona pšenice, ali je samo 10% od toga prva i premium klasa, 20% je druga, dok na treću otpada 40% proizvodnje. Ostatak je četvrta klasa, odnosno pšenica koja se koristi za stočnu hranu.

Zato će pekari morati da uvezu gotovo 100.000 tona pšenice i to po znatno većim cenama od onih koje plaćaju za domaću, dodaje se u tekstu.

Istovremeno, proizvođači nisu ni približno zadovoljni otkupnom cenom. Ističu da je cena ispod jedne kune za kilogram, što ne pokriva troškove proizvodnje, a o zaradi nema ni govora.

U Hrvatskoj su svi silosi, od Slavonije do Like, nekada bili puni, sada je sve prazno, radnika nema, mlinovi godinama ništa ne melju, rekao je Antun Laslo, proizvođač pšenice i predsednik zadruge Život.

On u tome vidi uticaj uvoznih lobija, jer se pšenica izvozi da bi se u Hrvatsku uvozio polupečeni hleb, pecivo i brašno dok domaći mlinovi i silosi zjape prazni, piše list.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.