Izvor: Sputnik | Utorak, 11.08.2020.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rusija registrovala prvu vakcinu protiv Covid-19

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)
Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv virusa korona. Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije (kovid 19), koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Putin je istakao da zna da vakcina deluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provere. Putin je rekao i da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vreme.

- Nadam se da ćemo u najskorije vreme moći da pokrenemo masovnu proizvodnju i to je ono što je važno – masovna proizvodnja ovog leka. Tako da bi svi koji to žele, naravno, to treba da urade isključivo dobrovoljno, o čemu sam već govorio više puta, svi koji žele mogli da iskoriste razvoj i dostignuća naših stručnjaka, naših naučnika - rekao je Putin.

Putinova ćerka testirala vakcinu

Putin je rekao i da je jedna od njegovih ćerki primila vakcinu protiv virusa korona.

- Jedna od mojih ćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to - rekao je Putin na sednici vlade gde je objavljeno da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv kovida 19.

- Nakon druge vakcine, druge vakcinacije, temperatura joj je takođe malo porasla, a zatim spala. Oseća se dobro, a titri su visoki - dodao je predsednik.

On je napomenuo da mnogi ljudi uopšte nemaju spoljne manifestacije, ni temperature posle vakcinacije.

- Kao da ništa nisu ni radili - zaključio je Putin.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.