Izvor: Blic | Utorak, 11.08.2020.| 12:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Iz Srbije se u 17 zemalja može bez obaveznog testa i karantina

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com )
Putovanja ove godine na neki način organizuje pandemija korona virusa, jer se granice otvaraju i zatvaraju u odnosu na epidemiološke situacije širom sveta.

Takođe, od epidemiološke slike u državi zavisi i da li vam je potreban PCR test prilikom ulaza u neku zemlju, a isto važi i za karantin.

Državljani Srbije, prema poslednjim podacima mogu slobodno da putuju u 17 zemalja. Bez obaveznog PCR testa, karantina ili samoizolacije. Spisak država je malo izmenjen u odnosu na prošle nedelje kada je reč o - Ukrajini, Tanzaniji i Brazilu.

Srpski državljani, kao i državljani zemalja koje se nalaze u tzv. crvenoj zoni, obavezni su da provedu 14 dana u samoizolaciji za koju se prijavljuju preko mobilne aplikacije "Diy vdoma". Lica će o prekidu samoizolacije biti obaveštena putem pomenute aplikacije. Od obavezne samoizolacije izuzeta su lica koja poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova.

Takođe, na aerodromima u Kijevu, Harkovu i Lavovu postavljene su laboratorije u kojima se vrše testiranja. Ako je rezultat negativan, osobi će biti dozvoljeno da uđe u Ukrajinu bez ograničenja. Cena testa iznosi oko 45 EUR, dok se na rezultate, prema medijskim navodima, čeka 3-6 časova.

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Državljani Srbije sada mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem, na kraći period (do 90 dana), uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju za sve vreme trajanja boravka u Brazilu.

Pored ovih izmena, spisak zemalja u koje možemo slobodno da uđemo bez obaveznog testa i karantina sada broji njih 17: Albanija, Belorusija, BiH, Brazil, Egipat, Jamajka, Republika Kongo, DR Kongo, Maldivi, Meksiko, Oman , Palau, Pakistan, San Marino, SAD, Turska, Centralnoafrička republika.

Sredinom jula Savet EU je uklonio Srbiju i Crnu Goru sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u Evropsku uniju i zemlje Šengenskog prostora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.