NavMenu

Sledeće nedelje počinju pregovori o visini minimalca

Izvor: Tanjug Utorak, 11.08.2020. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ilustracija
Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu, a u sredu, 19. avgusta biće održan kolegijum Socijalno- ekonomskog saveta, čija će jedna od tema biti upravo minimalna cena rada, rekao je Tanjugu predsedavajući SES-a i predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

On je dodao da je ovog puta odgovornost sindikata i poslodavca veća, imajući u vidu kontekst celokupne situacije- da je Vlada u tehničkom mandatu i da su ekonomske okolnosti veoma složene zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

Podseća da je zakonski rok za donošenje odluke o visini minimalca u 2021. godini 15. septembar i da ako se socijalni partneri oko toga ne dogovore u predviđenom roku, konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

- Vlada još uvek nije formirana, situacija je komplikovana i samim tim traži veću pregovaračku discipilnu i sklonost ka dijalogu - kaže Stojiljković.

On navodi da će se sa punom pažnjom početi pregovori i da je neohodno da se minimalac poveća kako bi, ako ne ove, onda sledeće godine dostigao visinu minimalne potrošacke korpe u Srbiji.

- Trebalo bi, međutim razumeti i zahteve poslodavaca za umanjenje troškova poslovanja, jer njima sada naročito nije jednostavno imajući u vidu sve ekonomske okolnosti - rekao je Stojiljković.

Sindikati su stava da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi 37.500 dinara, dok je svega 15% poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije prošle nedelje Tanjugu su rekli da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

- Sa tim predlogom ćemo nastupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako neće biti lako usaglasiti očekivanja - rekao je potpredsednik SSSS Duško Vuković.

Poslednje istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da se čak 85% privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15% spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Unija je istraživanje sprovela krajem jula, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46% anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo. Ta razllika je, kako objašnjavaju, rezultat pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti, ističu.

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11,1% više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27.022 dinara). Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji prima minimalac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.