Izvor: eKapija | Utorak, 11.08.2020.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija ABB modernizuje rudnik bakra Veliki Krivelj

(Foto: Zijin Mining Group)
Tehnološki lider, kompanija ABB, potpisala je ugovor sa kompanijom Zijin Mining Group za instalaciju svojih najsavremenijih pogonskih i upravljačkih sistema za mlinove sa prstenastim zupčanicima u Rudniku bakra Veliki Krivelj - površinskom rudniku sa godišnjim kapacitetom prerade rude od 2,5 miliona tona.

Veliki Krivelj, koji se nalazi u Borskom okrugu u Srbiji, kupila je 2018. godine kineska kompanija Zijin Mining Group kao deo ugovora za Rudnik bakra Bor, koji je uključio tri površinska kopa, podzemni kop i topionicu. Investicija od 350 miliona dolara je jedna od najvećih kineskih investicija u Srbiji do danas. Zijin Mining Group očekuje da investira 200 miliona evra u transformaciju i širenje proizvodnih kapaciteta Rudnika bakra Bor u Srbiji i u topionicu.

U sklopu projekta modernizacije, ABB obezbeđuje pogonske sisteme za mlinove i upravljačke sisteme za jedan SAG mlin (2×6,5MW) i jedan kuglični mlin (2×7,5MW), zajedno sa električnim upravljačkim sistemima, frekventnim regulatorima, motorima, transformatorima i kompletnim uslugama koje podižu produktivnost, smanjuju prekide u radu i unapređuju energetsku efikasnost.

Rešenje kompanije ABB obezbeđuje pogonske sisteme za mlinove sa dvostrukim zupčanicima, detekciju stvrdnute šarže, kontrolisano valjanje, automatsko pozicioniranje, promenljivu brzinu i kaskadni monitoring. Pogonski sistem za ovaj tip rudarskih mlinova je tehnologija varijabilne brzine koja utiče na smanjenje mehaničkog stresa na zupčanike i reduktore primenom precizne raspodele opterećenja između dva motora svakog od mlinova.

- ABB rešenja za rudarske mlinove smanjuju potrošnju energije, redukuju mehanički stres, produžavaju upotrebni vek opreme i unapređuju performanse - napominje Stephen Zhu, direktor divizije ABB Mining Aluminum and Cement u severnoj Aziji i Kini.

ABB sarađuje sa Zijin Mining Group od 2018. godine pružajući strateške konsultantske usluge, ekspertize tokom projekata, oslanjajući se pri tom na reputaciju kompanije ABB u instalaciji potpuno integrisanih rešenja za rudarsku industriji u poljima elektrifikacije, automatizacije, digitalizacije, elektromotornih pogona, kao i infrastrukture. Godine 2019. ABB je podržao Zijin i u fazi III projekta tehnološkog unapređenja projekta Xinjiang Zijin Zinc Industry Co. Ltd. i u Rudniku bakra Majdanpek (MS) u Srbiji.

Haibo Jing, direktor ABB Process Industries za severnu Aziju i Kinu izjavio je: "Zadovoljstvo nam je da radimo sa kompanijom Zijin Mining na rudniku bakra Veliki Krivelj i što upravo našom tehnologijom dodatno podstičemo napredak kompanije u njenoj inicijativi Pojas i put.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.