NavMenu

Svetske berze odolevaju američko-kineskim tenzijama

Izvor: Tanjug Utorak, 11.08.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)Ilustracija
Azijske berze su ojačale odolevajući prelivanju tenzija iz još jedne sparing runde u američko-kineskim odnosima na trgovanje, uz nade da će paket ekonomskih podsticaja SAD-a pružiti podršku nafti i robno zavisnim valutama.

Procenjeno je da će evropska tržišta na otvaranju biti u plusu, pošto indeks fjučersa Eurostoks 50 beleži dobitak od 0,86%, dok je londonski terminski indeks FTSE ojačao 0,77%, prenosi Reuters.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za gotovo 1%, japanski Nikei 225 je posle praznika skočio za 1,85%, pre svega zbog rasta cena akcija zdravstvenih i industrijskih kompanija, a hongkoški Hang Seng je ojačao za 2,3%.

Južnokorejske akcije iz indeksne korpe Kospi takođe su ignorisale pad izvoza, napredujući sedmu trgovinsku sesiju zaredom za još 1,4%, čime su od početka avgusta ojačale za 7,5%.

Singapurski referentni indeks STI je, međutim, stagnirao, nakon što su vlasti saopštile da očekuju najveću recesiju u istoriji tog grada-države.

Investotiri iščekuju sastanak između visokih americkih i kineskih trgovinskih zvaničnika u subotu, na kojem će biti razmatrani rezultati primene faze 1 trgovinskog sporazuma tokom prvih šest meseci.

Budući da je Kina znatno podbacila s kupovinom energije i poljoprivrednih proizvoda iz SAD, to bi moglo da dovede u pitanje procene na tržištima da su trgovinski odnosi imuni na raspad diplomatskih veza između dve zemlje, ocenjuje Reuters.

Imovina koja se smatra sigurnim utočištem za ulaganja danas je generalno bila pod su pod blagim pritiskom.

Zlato je skliznuo za oko 0,48%, na 2.017,5 USD po unci, a na američkom tržištu obveznica je nastavljena nedavna rasprodaju, uz rast prinosa na referentne 10-godišnje hartije od vrednosti SAD na dvonedeljni maksimum od 0,5870%.

Tokom noći, trgovanje na Vol Stritu dobilo je izvesnu podršku posle vesti da je predsednik Donald Tramp potpisao izvršnu naredbu o delimičnom vraćanju naknada za nezaposlene nakon prošlonedeljenog prekida razgovora između Bele kuće i demokratkih čelnika o novim stimulusima.

Indeks Dau Džons je porastao za 1%, S&P 500 je nastavio uspon, dok je Nasdak neznatno skliznuo. Indeks S&P 500 je sada za nepunih 1% ispod svog rekordnog nivoa zabeleženog u februaru.

Na tržištu "crnog zlata", fjučersi sirove severnomorske nafte brent zabeležili su rast od 0,47%, na 45,20 USD za barel, a američka WTI nafta je skočila za 0,76% na 42,26 USD po barelu.

Što se tiče valutnih berzi, glavne valute su ostvarile zanemarljive dobitke prema dolaru, dok je jen oslabio. Evro je na zatvaranju trgovan na nivou od 1,1751 USD , a jen se spustio na 106,06 za USD .
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.